Chata pod Soliskom na pár dní zmenila svoju nadmorskú výšku

Chata pod Soliskom vo Vysokých Tatrách na niekoľko dní, možno mesiacov, zmenila svoju nadmorskú výšku. Chatár Milan Štefánik pre TASR potvrdil, že sa to stalo vďaka čiastočnej rekonštrukcii, ktorou budova za posledné týždne prešla. "Už sme to chceli dokončiť a v piatok 13. decembra večer sme robili už len posledné úpravy, aby bola chata v sobotu 14. pripravená na nápor turistov. Keďže už bola tma, telefónom som si svietil, keď som robotníkom podával písmená a čísla, dve sa vymenili, a tak sme teraz v nadmorskej výške 4810 metrov," vysvetľuje príbeh Štefánik.

21.12.2013 06:00
Chata pod Soliskom Foto:
Chata pod Soliskom prešla rekonštrukciou.
debata

Napokon sa z toho vyvinula podľa neho veľmi milá recesia a všetci na chate návštevníkom tvrdia, že teraz sa nachádzajú ešte tri metre nad vrcholom Mount Blancu. „Nemáme na chate už žiadny skrutkovač, ani vŕtačku, ani rebrík, asi to v zime zostane tak. Možno sa to ale zmení, takže vyzývam pozorných lyžiarov a turistov, aby sledovali chatu, keď sem prídu a ten, čo si prvý všimne zmenu, má čaj zdarma,“ upozornil Štefánik.

Veľa turistov, ktorí od piatku 13. decembra zavítali na Chatu pod Soliskom, ktorá je v skutočnosti v nadmorskej výške 1840 metrov, si túto chybičku krásy všimlo a dokonca si ju fotilo. „Sú takí, ktorí si to nevšimli, ale väčšina sa baví na tom, že sme podrástli o tri kilometre. Je to celkom zábava, musím ale povedať, že teraz sa nám v takej nadmorskej výške ťažko dýcha. Musíme to vyrovnávať, máme na to svoje spôsoby,“ dodal zamestnanec chaty Ján Husár.

Poslednou obnovou prešla Chata pod Soliskom v roku 2002, keď sa v podstate nanovo postavila, zväčšila a prebudovala. „Za tých desať rokov sme tu už zažili všeličo, búrky, snehové metelice, fujavicu i víchricu, takže chata si zaslúžila také menšie úpravy. Vrhli sme sa, pre ostatných možno v dosť netypickom čase, pre nás je však december ideálny čas na obnovu, do menšej rekonštrukcie,“ objasnil Štefánik.

Počas niekoľkých týždňov vymenili časť terasy, ktorá bola poškodená a aj drevený obklad chaty. „V naozaj rekordnom čase za tri dni sme obklad strhali dole a vymenili. Pracovali sme v nádhernom počasí pri plus 13 stupňoch Celzia,“ dodal Štefánik. Okrem toho sa zmodernizovala aj čistička odpadových vôd, ktorú doplnili o tzv. lapač tukov. Podľa Štefánika je už Chata pod Soliskom na 110 % pripravená na blížiacu sa hlavnú zimnú sezónu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Vysoké Tatry #zimná sezóna #Chata pod Soliskom #nadmorská výška