Šerpovia neopravia rebríky pod Everestom, lezecká sezóna sa zrejme skončila

Nepálski šerpovia odmietli obnoviť lezeckú trasu na najvyššej hore sveta Mount Evereste, ktorú pred viac ako týždňom zničila lavína uvoľnená mohutným zemetrasením. Horolezecká sezóna na Evereste sa tak pravdepodobne skončila, uviedla agentúra AP.

04.05.2015 07:00 , aktualizované: 05.05.2015 13:15
Mount Everest, Himaláje, turista, Nepál,... Foto:
Turista v Himalájach, údolie Khumbu.
debata

Otrasy pôdy z 25. apríla odtrhli na Evereste niekoľko lavín, z ktorých jedna pochovala polovicu základného tábora, usmrtila 19 ľudí a desiatky ich zranila. Lavína tiež zasypala chodník cez zradný ľadopád Khumbu medzi základným a prvým výškovým táborom na Mount Evereste.

Cestovné agentúry a horolezci krátko po nešťastí vyhlásili, že sezóna sa na tomto horskom obrovi s najväčšou pravdepodobnosťou skončila. Poukazovali na nepriechodnosť cesty, nedostatok času na ďalšie výstupy aj na fakt, že prevádzkovanie rekreačných činností v krajine ťažko zasiahnutej zemetrasením sa im zdá neetické.

Minulý týždeň zástupca nepálskeho ministerstva turistiky však vyhlásil, že sezóna bude pokračovať, pretože oblasť už nie je riziková, a sľuboval aj opravu trasy.

Šerpovia však o niekoľko dní informovali, že zabezpečenie trasy znova budovať nebudú, povedal Gjánéndra Šréštha z ministerstva turistiky. Horolezecké tímy majú na zdolanie Everestu čas do konca mája, keď je počasie na hore najpriaznivejšie. Ak však nebudú mať k dispozícii cestu zabezpečenú fixnými lanami a rebríky, nebudú výstupy možné.

Kľúčovú úlohu pri dopravovaní rebríkov, lán a vybavenia potrebného na vyčistenie chodníkov pritom hrajú práve šerpovia.

Základný tábor pod Mount Everestom. Foto: SHUTTERSTOCK
Mount Everest, Himaláje, turista, Nepál, Khumbu, horolezec, sneh, hory, Základný tábor pod Mount Everestom.

Kapindra Raj z organizácie, ktorá dohliada na priechodnosť trasy na vrchol Everestu, upozornil, že už nezostáva veľa času, kým sa začne otepľovať, ľad sa bude topiť a monzúnové dažde prinesú zlé počasie.

„Nie je možné obnoviť trasu pre horolezcov včas tak, aby sa mohli ešte pokúsiť o zdolanie vrcholu,“ vyhlásil Raj.

Oficiálne rozhodnutie kompetentní ešte neprijali, nepálska vláda zatiaľ nenahlásila ukončenia horolezeckej sezóny a povolenia na výstup na Mount Everest sú platné do konca mája.

Ak však sezónu ukončia, bude to už druhý rok v poradí, čo budú expedície na Everest kvôli úmrtiam zrušené. Vlani sa sezóna na Evereste predčasne skončila, keď aprílová lavína pochovala 16 nepálskych horských sprievodcov.

Horolezci a šerpovia, ktorí sa snažili o zdolanie vrcholu zo severnej, tibetskej strany Everestu, už zbalili svoje vybavenie a horu opustili po tom, čo čínske úrady všetky lezecké aktivity počas jarnej sezóny odvolali.

Šerpovia dostávajú dennú mzdu, prídu však o veľké prémie, ktorými ich spravidla výpravy po úspešnom výstupe odmenia.

Zemetrasenia z 25. apríla si podľa aktuálnej bilancie vyžiadalo v Nepále vyše 7 200 mŕtvych, zrovnalo so zemou množstvo horských dedín a zničilo veľký počet budov a archeologických pamiatok v metropole Káthmandu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #horolezci #Nepál #Mount Everest #turistická sezóna