Tatranská botanická záhrada ponúka aj jedovaté, aj chránené rastliny

Vzácne druhy tatranských bylín a drevín môžu turisti obdivovať aj bez toho, aby vystúpili do vysokohorského prostredia. A niektoré si môžu aj kúpiť. Toto všetko už od piatka ponúka botanická záhrada - Expozícia Tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici.

11.05.2015 14:00
botanická záhrada, Tatry, rastliny Foto: ,
Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici.
debata

Na ploche troch hektárov ukazuje svoju krásu takmer tristo bylín a drevín. Všetky sú umiestnené v prostredí, ktoré je prispôsobené tomu, v ktorom rastú.

Tohtoročnou novinkou je turistický chodník cez kosodrevinu dlhý asi tridsať metrov. Príležitosť na jeho vytvorenie sa naskytla počas jarného čistenia od suchých náletových rastlín a krov a pri ošetrení kosodreviny.

„Je to malá ukážka turistického chodníka a vegetácie, akú môžeme vidieť vo Vysokých Tatrách. Návštevníci Expozície Tatranskej prírody tak budú môcť spoznať aj tie druhy rastlín, ktoré sú vo voľnej prírode Tatranského národného parku pred ich zrakmi ukryté,“ uviedla Janka Černická, vedúca Expozície Tatranskej prírody.

„V našej záhrade po roztopení snehu ako prvá zakvitne drobná, žlto kvitnúca chudôbka vždyzelená, lomikameň protistojnolistý a čemerica čierna. Z krov je to lykovec jedovatý,“ vyratúva rýchlo zakvitajúce rastliny Černická.

„Jedovatý ker kvitne v Tatrách medzi prvými, už v marci. Má malé ružové kvietky, zaujímavosťou je, že najprv kvitne a až potom mu narastú listy. Jedovaté sú hlavne jeho plody,“ vysvetľuje Černická.

Treba však dať pozor aj na kvety, ak sa ich niekto dotkne, musí byť opatrný, lebo sú tiež jedovaté.

Pozoruhodnou rastlinou je mak tatranský, ktorý dosahuje výšku od 15 do 20 centimetrov. Má biele kvety, ale oveľa menšie ako obyčajný mak. „Zaujímavý je práve tým, že je to tatranský endemit. Teda nerastie nikde inde, iba tu,“ dodala Černická.

Zaujímavá je možnosť kúpiť si vzácne druhy kvetov a drevín, čo využívajú najmä milovníci skalničiek. Je to aj jediná možnosť, ako sa legálne dostať k vzácnym a chráneným druhom.

V tomto roku ich ponúkajú vyše sedemdesiat, medzi nimi je aj najžiadanejší plesnivec alpínsky, silenka bezbyľová, lomikameň metlinatý, zvonček maličký, klinček ľadovcový, veternica narcisokvetá, klinček včasný či horec Clusiov.

„Treba sa ale poponáhľať, lebo mnohí si tu chodia kupovať sadenice do skalničiek pravidelne každý rok. Do desať dní môžu byť vypredané,“ hovorí Černická.

Expozícia Tatranskej prírody Štátnych lesov TANAP-u bola verejnosti po prvýkrát sprístupnená 15. júna 1992.

Odvtedy každoročne od druhej májovej nedele majú návštevníci možnosť, aj v období, keď je vysokohorské prostredie ešte uzavreté a vegetácia miestami pod snehom, pozorovať meniacu sa farebnosť tatranských kvetov.

Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici bude otvorená do 16. septembra 2015 denne od 9. do 15. h, v letnej turistickej sezóne až do 17. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #botanická záhrada #Tatranská Lomnica #TANAP