Ako sa správať na lyžiarskom svahu

Lyžovanie patrí v našich končinách k takmer „povinným“ zručnostiam a pre mnohé rodiny je neodmysliteľmou súčasťou zimných či jarných prázdnin. Kedy a ako je vhodné zasvätiť do tohto športu deti, aby to bolo pre ne bezpečné a zábavné zároveň? Radí Marek Smatana z lyžiarskej školy Snowsports v stredisku Salamandra Resort.

26.11.2015 07:00
Koliba, sneh, lyžovačka, snoubord, deti, dieťa,... Foto:
Osvedčeným riešením je zveriť dieťa do rúk skúseného inštruktora. (Ilustračné foto.)
debata

Nečakajte na lyžiarsky výcvik

Každé dieťa je iné, v zásade je však s výukou lyžovania vhodné začať vo veku tri až päť rokov. Vtedy už väčšinou má potrebné fyzické predpoklady aj kondíciu. Ak napríklad váš potomok bez problémov bicykluje, nebude mať s rovnováhou problém ani na lyžiach. Troj- až päťročné deti sa navyše naučia lyžovať a používať vlek veľmi rýchlo. S rastúcim vekom totiž pribúda aj strach a prílišný rešpekt, preto určite netreba čakať, kým lyžiarsky výcvik zorganizuje základná škola.

Rodič alebo inštruktor?

Dobrou správou je, že lyžovať sa dokáže naučiť každé dieťa. To však ešte neznamená, že to vždy ide hladko, a to ani v prípadoch, keď sú rodičia skúsení lyžiari. Paradoxom je, že práve rodičia často nemajú cit pre správne načasovanie jednotlivých etáp výučby, nevedia čo presne je potrebné dieťa naučiť na začiatku, aby ďalšie jeho kroky boli bezproblémové. Rovnako problémová môže byť aj správna spätná väzba u rodičov.

Osvedčeným riešením je zveriť dieťa do rúk skúseného inštruktora. Inštruktor na jednej strane vytvára priateľskú atmosféru, v ktorej sa deťom dobre pracuje, na druhej strane si udržuje adekvátny odstup a rešpekt, aby lekcia nebola len o zábave ale predovšetkým o pokroku. Samozrejme, rodičia sa prirodzene zaujímajú o to, ako sa ich dieťaťu darí, takže nie je problém pokiaľ svoje ratolesti z diaľky sledujú. V neposlednom rade si rodičia môžu byť istí že dieťa je s inštruktorom v bezpečí.

Na svahu záleží

Základným pravidlom je, aby sa dieťa učilo lyžovať na svahu, ktorý má plytký, dostatočne široký dojazd do roviny, kde nedochádza k stretu s ostatnými, pokročilými lyžiarmi. Vhodné je stredisko so sedačkovou alebo kabínkovou lanovkou, pretože aj keď inštruktor dieťa naučí používať vlek, po jeho „osamostatnení“ sa takto bude môcť vyviesť bezpečne na svah spolu s rodičmi.

Navyše, deti nemajú takú kondíciu ako dospelí a preto je sedačka komfortnejším aj menej únavným riešením. Z hľadiska bezpečnosti je tiež vhodné sa na začiatku vyhnúť preplneným svahom, nič totiž dieťa neodradí od lyžovania tak, ako bolestivá zrážka s iným lyžiarom, alebo zranenie.

Ideálne je ubytovať sa v hoteli hneď vedľa zjazdovky, aby ste mohli na svah vyraziť skoro ráno, kedy ešte nebýva plno. Ak to máte do lyžiarskeho strediska blízko aj z domu, oplatí sa obetovať počas pracovného týždňa pol dňa voľna a využiť čas, kedy je väčšina ľudí v práci.

Výstroj „recyklujte“

Dôležitým predpokladom úspechu je výstroj. Neodporúčame staviať deti na lyže, na ktorých sa učili lyžovať ich rodičia. Tento retroštýl deťom rozhodne nepomôže. Lyže pre deti ktoré sa učia lyžovať by nemali byť dlhšie ako výška postavy dieťaťa po bradu.

Treba však počítať s tým, že deti rastú rýchlo a výbavu budete musieť obmieňať v ideálnom prípade raz za dva roky. Nákup v bazáre býva ekonomicky výhodnejší, väčšinou od vás na mieste odkúpia aj pôvodné vybavenie. Okrem lyží a lyžiarok je z hľadiska bezpečnosti absolútnou nevyhnutnosťou prilba. Zabudnúť netreba ani na kvalitné oblečenie – bundu a nohavice v ktorých deťom nebude zima a ktoré sa nepremočia pri častom kontakte detí so snehom.

Neprežeňte to

Čas, ktorý inštruktor potrebuje na to, aby vaše dieťa naučil lyžovať tak, aby svah bezpečne zvládlo aj samo, je individuálny a závisí od jeho veku aj náročnosti zjazdovky. Ak detský svah a vlek nie sú náročné, úspešná výučba staršieho dieťaťa sa dá absolvovať aj za dve-tri hodiny. Samozrejme, menšie deti potrebujú na osamostatnenie dlhší čas.

K učeniu patria aj pády, preto sa občas stáva, že dieťa je znechutené a nechce v tréningu pokračovať. Vtedy je lepšie urobiť si pauzu a po nej to skúsiť znova. Ak sa učí lyžovať malé dieťa vo veku do 6 rokov, odporúčame venovať príprave maximálne 2 hodiny denne, rozdelené medzi doobedie a poobedie, v čase obeda by si mali oddýchnuť a načerpať nové sily. Staršie a skúsenejšie deti, dokážu zvládnuť aj 4 hodiny denne, opäť rovnomerne rozdelené do doobedňajšej a poobednej časti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #lyžovanie #zimná dovolenka #svahy #Kam na zimnú dovolenku