Záujem návštevníkov o Liptov stále rastie, zatiaľ prišlo skoro 390-tisíc turistov

Vďaka stabilnému počasiu, lepším službám a pestrej ponuke atraktívnych podujatí vzrástla medziročné návštevnosť Liptova. Za prvých deväť mesiacov tohto roka dovolenkovalo v regióne o 51-tisíc turistov viac ako za rovnaké obdobie roka 2014.

06.12.2015 15:00
skanzen, Liptov, Pribylina, dedina, domčeky,... Foto: ,
Múzeum liptovskej dediny.
debata

Za prvé tri kvartály zaznamenali Liptáci aj nárast počtu prenocovaní o 129-tisíc, čo predstavuje zvýšenie o takmer 13 %. Najviac sa v tomto ukazovateli zlepšil okres Ružomberok, odkiaľ hlásia o 26,42 % väčší počet prenocovaní ako za rovnaké obdobie minulého roka.

„Teší nás, že dovolenkári si našli cestu aj do našich končín. Spojenie histórie, kultúry, prírodných krás a zaujímavých podujatí očividne zapôsobilo. K tradičnému lákadlu Vlkolínec sa pridala aj Čutkovská a Hrabovská dolina a veríme, že nastolený trend sa nám podarí udržať aj v nasledujúcich sezónach,“ pochvaľuje si Oldrich Lauko, podpredseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov a viceprimátor Ružomberka.

Celkovo počas prvých deviatich mesiacov roka navštívilo Liptov 389 465 turistov, ktorí v regióne strávili 1 132 000 nocí. Spoločný cieľ všetkých subjektov, pôsobiacich v tamojšom cestovnom ruchu, je stabilizovať priemerný počet prenocovaní na osobu vysoko nad tri noci.

„Napriek tomu, že Liptov je celoročná destinácia s bohatou ponukou služieb, dôležitý faktor pri rozhodovaní sa o dovolenke je počasie. Niektoré atrakcie sú už síce nezávislé od tohto fenoménu, no prírode nerozkážeme,“ dodala riaditeľka OOCR Region Liptov Darina Bartková. Za pozitívne považuje, že v rýchlosti rastu počtu návštevníkov Liptov predbehol nielen Žilinský kraj, ale dosiahol lepšie štatistiky ako celé Slovensko.

Rovnako Liptákov teší predovšetkým zvýšený záujem slovenských turistov o dovolenku v ich regióne. „V Ružomberku ich počet vzrástol o 36 percent, v Liptovskom Mikuláši to bolo takmer 17,5 percenta. Čísla dokazujú, že pre mnohých Slovákov sa práve Liptov stal alternatívou zahraničnej dovolenky. Kým v lete dokáže suplovať pobyty v prímorských destináciách, v zime ponúka bohaté vyžitie milovníkom bielych športov,“ vysvetľuje šéf predstavenstva Region Liptov a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ružomberok #turizmus #Liptov