Víkend v Tatrách otvorí parky a záhrady, aj tú botanickú

Expozícia tatranskej prírody (ETP) v Tatranskej Lomnici už po tretíkrát otvorí svoje brány počas Víkendu otvorených parkov a záhrad. Stane sa tak v piatok 10. júna počas ôsmeho ročníka tejto medzinárodnej akcie.

10.06.2016 11:00
zvončeky, kvety, modré kvety, tatry Foto:
Tatranské zvončeky.
debata

Návštevníci botanickej záhrady v Tatrách budú mať možnosť okrem poznávania a prehliadky rozkvitnutej kveteny na deviatich alpínach, pri potôčikoch, vodopádoch, jazierkach a rašelinisku využiť vstupy so sprievodcami po areáli, vidieť ukážky pikírovania rastlín či naučiť sa rozpoznávať zvuky prírody. O podujatí informovala Lenka Burdová, koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP).

„Veľkým prínosom našej expozície tatranskej prírody je možnosť pozorovať tatranské druhy rastlín a drevín aj v máji a začiatkom júna, teda v období, keď je vysokohorské prostredie do 15. júna ešte sezónne uzavreté. Na relatívne malom území záhrady môžeme sledovať prevažnú časť druhov tatranskej flóry. Základný floristický inventár tvoria rastliny vysokohorského prostredia, najmä druhy alpínskeho a subniválneho vegetačného stupňa,“ uviedla na margo zapojenia sa do medzinárodnej akcie Zuzana Homolová, botanička Výskumnej stanice a Múzea TANAP Štátnych lesov TANAP, odborná garantka ETP. Expozícia tatranskej prírody má podľa jej slov vedecké, kultúrne a výchovné poslanie.

Expozícia tatranskej prírody

„Prvoradým cieľom je záchrana a zachovanie vzácnych a ohrozených druhov tatranskej flóry, výchova verejnosti k jej poznávaniu a vytváraniu aktívneho vzťahu k tatranskej prírode. Slúži na relax, prináša možnosť pozorovať tatranské druhy rastlín a stromov v ich charakteristických biotopoch,“ vysvetlila Homolová.

V Expozícii tatranskej prírody sa nachádza aj malá geologická plocha a pamätné miesto venované tým, ktorí presadzovali a uskutočnili myšlienku Tatranského národného parku, významným lesníkom, botanikom a zoológom.

Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici je verejnosti sprístupnená od začiatku mája. V čase letnej turistickej sezóny od 1. júna do 31. augusta je otvorená dlhšie, a to denne od 9:00 do 17:00, následne od 1. do 15. septembra iba do 15:00. Opätovne ju potom TANAP sprístupní až budúci rok na jar.

Otvorené záhrady prišli z Británie

Myšlienka otvoriť a prezentovať bežne neprístupné parky, záhrady a dvory verejnosti vznikla v roku 1998 v Londýne. Na Slovensku túto myšlienku do praxe aplikovala mimovládna organizácia Národný Trust n.o., ktorá v spolupráci s mnohými partnermi zrealizovala od roku 2007 už šesť ročníkov uvedeného podujatia.

Hlavným cieľom podujatia je spoločne osláviť a atraktívnou formou prezentovať verejnosti hodnoty parkov a záhrad Slovenska, ako aj snaha o zapojenie ľudí všetkých vekových kategórií do ich aktívnej ochrany a zmysluplného využívania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #botanická záhrada #TANAP #víkend otvorených parkov a záhrad