Pokorí horolezec Hámor svoju poslednú nezdolanú osemtisícovku Dhaulágirí?

Peter Hámor začal spolu so svojimi spolulezcami začiatkom tohto týždňa vystupovať na osemtisícovku Dhaulágirí v nepálskych Himalájach – ide o jeho poslednú nezdolanú osemtisícovku, potvrdila horolezcova manželka Mária Hámor.

22.04.2017 07:00
Peter Hámor, korolezec Foto:
Peter Hámor
debata (4)

Zo štvorčlennej expedície sa nahor vybrali len traja horolezci; Michal Gabriž sa musel v základnom tábore doliečovať z kašľa. Hoci sa trojica postupne posúvala vyššie, v stredu 19. apríla sa napokon vrátila späť dole do základného tábora.

Trojica horolezcov Peter Hámor, Tomáš Petrík a Michal Sabovčík vyrazila zo základného tábora ešte v pondelok 17. apríla, večer už stavali postupový tábor C1 vo výške 5 600 metrov.

V utorok sa posunuli ešte vyššie, pričom depozit zanechali vo výške 6 400 metrov a zbehli späť do C1, v stredu napokon aj do základného tábora ku Gabrižovi, informoval o tom Hámor na sociálnej sieti.

Do základného tábora vo výške 4 500 metrov sa slovenskí horolezci presunuli vo štvrtok 13. apríla. Za sebou už majú aklimatizačné výstupy v himalájskom údolí Solo Khumbu a v oblasti Mount Everestu, absolvovali výstup na päťtisícovku Kala Patthar (5 643 m), či na Island Peak (6 189 m).

Výstup na sedemtisícovku Pumori však Hámorovi ani na tretíkrát nevyšiel, problémom bolo veľké množstvo ľadu a málo snehu. To, kedy slovenskí horolezci vystúpia na siedmu najvyššiu horu sveta s výškou 8 167 metrov, bude podľa Hámorovej manželky záležať od počasia a ich síl.

Uzatvorí Korunu Himalájí?

Hámorov projekt s názvom Himalayadventure XXVII odštartoval 10. marca odletom z Bratislavy do Káthmandu v Nepále a potrvá do 2. júna tohto roka, keď by sa mali horolezci vrátiť späť na Slovensko.

Ak bude výstup na Dhaulágirí, v preklade Bielu horu, úspešný, 52-ročný Hámor uzatvorí takzvanú Korunu Himalájí, teda zoznam všetkých štrnástich himalájskych osemtisícoviek.

Hámor plánoval na Dhaulágirí vyliezť aj v roku 2009 spolu s poľským horolezcom Piotrom Morawským, výstup sa však nakoniec nepodaril, Morawský tragicky zahynul.

Svoju prvú osemtisícovku zdolal Popradčan Peter Hámor v roku 1998, keď vystúpil na vrchol Mount Everestu (8 848 m), odvtedy vystúpil na osemtisícovky ešte trinásťkrát, absolvoval napríklad expedíciu na Annapurnu (8 091 m) v Nepále či Nanga Parbat (8 125 m) v Pakistane. Naposledy vystúpil vlani na Manaslu (8 163).

Na horu Dhaulágirí vystúpili po prvýkrát členovia švajčiarsko-rakúskej výpravy v roku 1960 a v roku 1988 aj slovenský horolezec Zoltán Demján spolu s dvoma Kazachmi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #Peter Hámor