V Česku je Švajčiarsko a klenie sa cez neho najväčší prírodný most Európy

Severozápadné Česko sa môže pochváliť unikátom, ktorý obdivoval aj Hans Christian Andersen: na území Národného parku České Švýcarsko v okrese Děčín sa nachádza Pravčická brána, na ktorú sa turisti chodia pozerať v húfoch.

27.04.2017 07:00
České Švajčiarsko, Pravčická brána Foto:
Pravčická brána v Českom Švajčiarsku.
debata (1)

Masívny pieskovcový oblúk je národnou prírodnou pamiatkou – s rozpätím 26,5 metra a výškou 16 metrov je to najväčšia skalná brána na starom kontinente. Hneď vedľa mosta sa krčí útulný zámoček Sokolí hnízdo.

Dlho neobjavená

Pravčická brána sa klenie v prekrásnom kraji neďaleko hraníc s Nemeckom, ktorý si vďaka horským vrcholom a sýtozeleným lesom vyslúžil názov České Švajčiarsko.

Vďaka neprístupnému terénu a nevhodným podmienkam na poľnohospodárstvo a lesníctvo ostal unikát dlhý čas nepovšimnutý. Začiatkom 19. storočia si prírodný skvost všimli umelci so susedného Saska, ktorí ho radi zobrazovali vo svojich dielach.

Príspevok, ktorý zdieľa Katerina Nehybova (@katerinanehybova),

Turistický ruchu sa tu odvtedy rozvíjal pomaly, ale isto. Prvé občerstvovacie zariadenie pri bráne otvorili v roku 1826 a o 11 rokov pribudla aj nocľaháreň.

Medzi známe osobnosti, ktoré bránu v tomto čase navštívili, patrí dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen. Kamenný oblúk spomína dokonca aj vo svojich cestovateľských zápiskoch.

Sokolie hniezdo

Knieža Edmund Clary-Aldringen, majiteľ panstva, kde Pravčická brána vtedy patrila, dal vedľa v roku 1881 postaviť hostinec Sokolí hnízdo (vtedy Prebischtor).

Keď ho dokončili, začali pri bráne prvý raz vyberať vstupné. Dnes je z hostinca hotel a od roku 1992 ho vlastní súkromník.

Pod Pravčickou bránou. #pravcickabrana #sokolihnizdo #ceskesvycarsko #cestazmesta

Príspevok, ktorý zdieľa Radka Kšicová (@radkaksicova),

Neskoršie prílivy turistov si na Pravčickej bráne vyžiadali svoju daň: ich prechádzky po oblúku začali spôsobovať eróziu a hrozila úplná deštrukcia.

Keď ochranári zbadali niekoľko podozrivých trhlín, výstupy nadšených návštevníkov na kamenný oblúk zakázali.

Pravčická brána sa v roku 2009 dostala do užšieho kola ankety Nových 7 divov sveta a postúpila medzi top 71 semifinalistov.

Zdroj: Atlasobscura.com; Wikipedia.org; Pbrana.cz; Region-ceskesvycarsko.cz

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #príroda