V Slovenskom raji odštartujú veľké jarné upratovanie

Po týždennom odklade sa v piatok 28. apríla začne v Slovenskom raji s veľkým jarným upratovaním pred hlavnou turistickou sezónou. Ešte počas minulého týždňa organizátori rozhodli o jeho preložení kvôli kalamite v regióne.

27.04.2017 19:00
Slovenský raj Foto:
Slovenský raj
debata

„Jarné upratovanie organizujeme v Slovenskom raji pravidelne, vždy pred hlavnou turistickou sezónou. Každoročne z prírody dobrovoľníci vynesú niekoľko desiatok kilogramov odpadkov,“ informovala Jana Skokanová, predsedníčka Mikroregiónu Slovensky raj – Sever, zároveň starostka obce Hrabušice (okres Spišská Nová Ves). Svedčí to podľa jej slov o tom, že niektorí ľudia si prírodu nevážia.

Slovenský raj potrebuje podľa Skokanovej pred hlavnou sezónou svoju očistu, aby ostal skutočne rajom. „Mnohým návštevníkom chýbajú základy slušného správania a zabudli, ako sa v škole učili to, že odpadky sa hádžu do koša, a nie do prírody. V roklinách sa našla už i pneumatika, ohorky z cigariet, plechovky, topánky a množstvo ďalších vecí, ktoré by tam človek ani nečakal,“ uviedla starostka obce, v ktorej správe je päť roklín a tiež niekoľko kilometrov turistických chodníkov a cyklochodníkov.

Jarné upratovanie organizujú spoločne obce Smižany, Spišské Tomášovce, Letanovce a Hrabušice, ktoré sú združené v Mikroregióne Slovenský raj – Sever. Zapoja sa doň skauti, turisti, vodáci, žiaci základných škôl, pracovníci aktivačných prác, ale aj dobrovoľníci.

Pomoc prisľúbila aj Správa národného parku Slovenský raj v Spišskej Novej Vsi a Lesná správa Spišská Nová Ves. Upratovanie sa koná každý rok pred začiatkom hlavnej turistickej sezóny.

V piatok sa budú v rámci Slovenského raja upratovať obce Hrabušice, Letanovce, Spišské Tomášovce a obec Smižany, ako aj prístupové cesty do Slovenského raja. Upratovať by tam mali pracovníci aktivačných prác a menších obecných služieb spolu so žiakmi základných škôl.

Podľa Skokanovej však bude ešte všetko záležať od počasia, ak bude pršať, upratovanie odložia. Počas nasledujúceho víkendu budú vodáci čistiť Hornád a 13. mája budú raj upratovať skauti z Vydrníka a Spišských Tomášoviec. Skládky vriec budú umiestnené na troch miestach, a to v Hrdle Hornádu, Letanovskom mlyne a Čingove.

Slovenský raj vlani navštívilo okolo 129-tisíc turistov. Podľa Skokanovej ich bolo oproti roku 2015 takmer o 20-tisíc viac. Kým v minulosti podľa nej prevyšovali poľskí turisti, v roku 2016 prišlo veľa návštevníkov z Čiech a Maďarska, ako aj domácich.

V národnom parku zaznamenali celkovo návštevníkov z 21 krajín, prišli sem napríklad z Kuvajtu, Pakistanu, Indonézie, Španielska, Macedónska či Indie. Skokanovú však potešil aj návrat Slovákov.

„Ľudia opäť spoznávajú krásy Slovenska a nesústredia sa len na more a zahraničie, začínajú vnímať, že aj Slovensko má svoju prírodu, kultúrne i historické pamiatky, ktoré je potrebné vidieť, aby sme získali prehľad o tom, čo tu všetko máme,“ uviedla v minulosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #upratovanie #Slovenský raj