Toto bude adrenalín! V Bachledke otvoria Chodník korunami stromov vo výške 24 metrov

V Bachledovej doline na severe Slovenska otvoria v sobotu 23. septembra 1 234 metrov dlhý náučný chodník, ktorý návštevníkov zavedie až do úrovne 24 metrov priamo ku korunám stromov.

20.09.2017 14:03
debata

Drevostavbu na hrebeni Spišskej Magury budovali dva mesiace, súčasťou je aj 360 stupňová vyhliadková veža vo výške 32 metrov priamo na hranici Pieninského a Tatranského národného parku.

„Chodník ešte nie je úplne dokončený. Nie je tam zatiaľ natiahnutá bezpečnostná sieť, dokončujú sa parkové úpravy. Robíme všetko pre to, aby sme mohli chodník v sobotu otvoriť,“ uviedla marketingová špecialistka horského strediska Bachledka Martina Múdra.

Podľa štatistík z Nemecka a Česka, kde sa už takéto chodníky nachádzajú, by mohla drevostavba prilákať ročne až 100-tisíc turistov.

Tohtoročnou novinkou v Bachledke bude aj najdlhší suchý tobogan na Slovensku s dĺžkou 67 metrov, ten však v sobotu návštevníkom k dispozícii ešte nebude. „Nie je hotový, otvorený by mal byť začiatkom októbra,“ informovala Múdra.

Práve toboganom sa budú môcť návštevníci zviesť dole z vyhliadkovej terasy, ktorá ponúka výhľady na Belianske Tatry, pieninské Tri koruny a Zamagurie.

„Ide o klasickú šmýkačku, nerezovú rúru, ktorou sa návštevníci dostanú dole na špeciálnych podložkách, ktoré regulujú rýchlosť a spríjemňujú jazdu,“ vysvetlila marketingová špecialistka.

Chodník korunami stromov je projektom súkromnej spoločnosti, ktorý vznikol v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR a Správou Pieninského národného parku. Celodrevená konštrukcia chodníka je podľa staviteľov šetrne osadená v lesnom poraste tak, aby nenarúšala ekosystém lesa.

K chodníku, ktorý je po celej dĺžke bezbariérový, sa bude možné dostať lanovkou z Bachledovej doliny alebo pešou túrou z Bachledovej, Jezerska alebo Malej Frankovej. Otvorený bude celoročne s výnimkou niekoľkých týždňov (6.-19. 11.).

V septembri bude pre verejnosť prístupný od 9:00 do 18:00, od októbra od 9:30 do 16:00, a od decembra zatiaľ v čase od 9:00 do 16:00. Posledný vstup na túto platenú atrakciu bude možný hodinu pred koncom otváracej doby.

Stavba predstavuje v poradí siedmy projekt nemeckého architekta Josefa Stögera a spoločnosti Erlebnis Akademie AG, ktorá vybudovala už štyri chodníky v Nemecku a dva v Čechách.

Umiestnená je v najvyššom bode v horskom stredisku. Hlavný prístup z Bachledovej doliny disponuje parkoviskom s kapacitou vyše 500 miest, reštauráciami i ubytovacími kapacitami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bachledova dolina