Počas októbra budú v Suchej Belej meniť a rekonštruovať zariadenia

V Slovenskom raji v rokline Suchá Belá budú počas októbra postupne rekonštruovať technické zariadenia.

10.10.2017 14:00
debata

„Vymeníme niektoré drevené technické zariadenia za kovové v časti pod Okienkovým vodopádom, pôjde o takmer 50 stupačiek a vymenené budú aj drevené rebríky,“ informovala Jana Skokanová, predsedníčka Mikroregiónu Slovensky raj, zároveň starostka obce Hrabušice (okres Spišská Nová Ves). Ešte v piatok tam musel technické zariadenia na určené miesto dovážať vrtuľník. Zatiaľ nie sú avizované žiadne obmedzenia pre turistov.

V prácach sa bude v Suchej Belej pokračovať aj na jar, keď v jej hornej časti inštalujú ďalších tridsať stúpačiek. „Do letnej turistickej sezóny by mala byť skoro celá Suchá Belá zrekonštruovaná,“ poznamenala Skokanová. Drevené technické zariadenia vymieňajú v Slovenskom raji podľa potreby.

„Väčšinou sa tak deje po zimnej sezóne. Keďže v Suchej Belej je povolené ľadolezectvo, kovovými mačkami sa tieto zariadenia ničia, preto potom na jar nasleduje veľká kontrola, a to, čo je poškodené, sa nahrádza,“ vysvetlila predsedníčka mikroregiónu.

Ak však ľad pri odlomení sa poškodí kovové technické zariadenia, rieši sa to okamžite, aby bol prechod možný aj počas zimnej sezóny.

Turisti by mali počas celého mesiaca sledovať internetové stránky Horskej záchrannej služby, ďalej stránky hrabusice.sk a podlesok.sk.

„Rekonštruovať sa bude postupne. Ak to bude možné realizovať počas chodu, na internetových stránkach zverejníme len oznam o tom, že v rokline sa pracuje, ak bude potrebné zatvoriť roklinu, verejnosť bude rovnako informovaná,“ doplnila Skokanová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj