K Chodníku korunami stromov sa turisti dostanú už len pešo

K Chodníku korunami stromov v Bachledovej doline sa návštevníci dostanú už len pešo, sedačkovú lanovku môžu od začiatku lyžiarskej sezóny v piatok 22. decembra využívať len lyžiari a snoubordisti.

27.12.2017 18:05
bachledka, Bachledova dolina, Chodník korunami... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Pre peších turistov je vyznačená cesta, ktorá vedie z parkoviska v Bachledovej doline. Ide o dvojkilometrový úsek s prevýšením asi 250 metrov, prechádzka hore trvá do 45 minút. Cesta je počas zimy upravovaná, napriek tomu nie je vhodná, či už pre ľudí na vozíku, alebo pre rodičov s kočíkmi,“ konkretizovala marketingová špecialistka horského strediska Bachledka Ski & Sun v Ždiari Martina Múdra.

Chodník je v prevádzke celoročne, prístupný bude aj počas Silvestra a Nového roka. Otvorený je každý deň v rovnakom čase ako lyžiarske stredisko, teda od 9:00 do 16:00.

Možnosť vyviesť sa hore lanovkou a pozrieť si Chodník korunami stromov môžu využiť lyžiari s celodenným skipasom.

„Tam sa môžu prezuť do topánok, ktoré si môžu pri vstupe na chodník požičať zadarmo. Môžu si tam odložiť aj lyže a lyžiarky, a absolvovať prechádzku, potom sa zase prezuť späť a lyžovať ďalej,“ uviedla Múdra. Ako dodala, populárnu atrakciu, ktorú sa podarilo otvoriť koncom septembra tohto roka, navštívilo už viac ako 90-tisíc ľudí.

Návštevníci lyžiarskeho strediska majú v súčasnosti k dispozícii záchytné parkovisko pri vstupe do Bachledovej doliny, odkiaľ priamo pod svah premáva skibus. Zároveň sa podarilo posilniť skibusy, ktoré jazdia kyvadlovo po Ždiari. Marketingová špecialistka odporúča, aby lyžiari využili túto možnosť.

„Ak sa sem vyberú autami, môže sa stať, že ich zastavia na nejakom záchytnom parkovisku a odtiaľ im cesta k svahu bude trvať dlhšie,“ uviedla pred sviatkami. Aj takýmto spôsobom sa chce stredisko vyhnúť zápcham a kolónam, ktoré zaznamenali v Bachledovej doline počas jesene. Dopravný kolaps tam vtedy vznikol práve pre otvorenie Chodníka korunami stromov.

Bezbariérovým 1 234 metrov dlhým náučným chodníkom sa návštevníci dostanú až do úrovne 24 metrov priamo ku korunám stromov. Nachádza sa na ňom niekoľko adrenalínových a edukačných zastávok, ktoré informujú turistov o miestnej prírode, lese a živote v ňom.

Samotný chodník je zakončený špirálovitou 32 metrov vysokou vyhliadkovou vežou s panoramatickou podestou. Veža, ale aj celý chodník ponúka výhľady na Belianske Tatry, Pieniny a Zamagurie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chodník korunami stromov