Ako je to možné? Najväčší alpský dvojitý oblúk objavili až v roku 2005

Tour Percée Double je ohromujúci prírodný výtvor, skala s dvoma rovnobežnými priezormi, je najväčšou svojho druhu v Alpách.

03.02.2018 07:00
debata (2)

Príspevok, ktorý zdieľa (@insta.gail),

Francúzsky horolezec Pascal Sombardier, podobne ako mnohí ďalší, si myslel, že francúzsku časť najvyššieho európskeho pohoria pozná ako vlastnú dlaň. Názor zmenil pred 12 rokmi.

Kvôli pripravovanej fotoknihe o prírodných krásach sa túlal oblasťou Grand Manti v pohorí Chartreuse, keď mu zraku zrak padol na skalu, ktorou krížom presvitali slnečné lúče cez dve ploské štrbiny nad sebou.

Ohromený rýchlo spravil niekoľko záberov a bežal k svojim známym do horolezeckej komunity, aby zistil o tomto úkaze viac.

Príspevok, ktorý zdieľa Sylvain Blanchard (@chocard),

Na veľké Sombardierove prekvapenie aj jeho kolegovia aj ďalšie zdroje potvrdili, že práve objavil nový unikát a len vďaka nemu sa svet o tomto diele prírody dozvie.

Klenutý oblúk Tour Percée, niekedy nazývaný aj Tour Isabelle, sa nachádza vo výške viac ako 300 metrov a vďaka jeho nedostupnej polohe ho až doposiaľ obdivovali len svište a orly.

Príspevok, ktorý zdieľa Emmanuel Darlix (@mandarlix),

Popri oblúku neviedli žiadne turistické cestičky a samotná skala sa nachádza v údolíčku, takže ani zhora počas preletov sa ju nikdy nepodarilo zazrieť.

Hoci od objavenia uplynulo už vyše 10 rokov, miesto je stále ťažko prístupné a mimo bežných trás. Ľudia môžu túto krásu obdivovať (viac-menej) jedine na obrázkoch. A samotnému Sombardierovi priniesla slávu – netreba hovoriť, že Tour Percée Double sa dostal na samotnú obálku jeho fotoknihy.

Zdroj: Atlasobscura.com; Camptocamp.org; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Alpy