Nová zjazdovka v Tatrách bude skromnejšia

Ministerstvo životného prostredia má na stole plány súkromného investora Tatry mountain resorts (TMR) na vybudovanie novej zjazdovky v stredisku Tatranská Lomnica.

15.10.2018 15:00
Tatry, Vizualizacia, zjazdovka, TMR Foto:
Vizualizácia údolnej stanice LD Grand.
debata

Projekt už bol schválený v roku 2008, no keďže sa nezačalo so stavbou, TMR sa ho rozhodlo upraviť a prispôsobiť požiadavkám lyžiarov, keďže stúpa záujem o menej náročné, takzvané modré trate, ktoré sú vhodné najmä na rodinnú lyžovačku.

„O potrebe rozvoja strediska Tatranská Lomnica, ako aj rozšírenia o druhý nástupný bod, vrátane novej zjazdovky a lanovky Grand – Štart, hovoria štatistiky návštevnosti. Tie potvrdzujú niekoľkonásobný nárast počtu lyžiarov oproti roku 2008, pričom rastie dopyt najmä po rodinnej lyžovačke a menej náročných tratiach,“ povedal riaditeľ strediska Vysoké Tatry TMR Dušan Slavkovský.

Nový návrh pracuje aj so zmenou technológie lanovky, namiesto 8-miestnej celoročnej kabínkovej lanovky by mala premávať 6-miestna sedačková s prevádzkou iba počas zimy.

Nová zjazdovka by sa mala napájať na existujúcu zjazdovku Buková hora, na existujúce rozvody zasnežovania a na existujúcu akumulačnú nádrž, ktorá má kapacitne postačovať aj na zasnežovanie doplnenej zjazdovky.

Plánujú sa iba najnutnejšie služby, ktoré musia byť súčasťou lanovej dráhy, a to bez kancelárií, infocentra, požičovní, zmenárne, pošty, úschovne batožín, obchodov, reštaurácií či výstavných priestorov, čím sa zastavaná plocha znížila na necelú desatinu z navrhovaného plá­nu.

„Práve vďaka skúsenostiam, ktoré sme získali za uplynulých desať rokov, sme tento projekt zásadne upravili tak, aby si vyžadoval menší zásah do prostredia a zároveň čo najmenej ovplyvňoval obyvateľov blízkej lokality,“ dodal Slavkovský.

TMR v tlačovej správe uvádza, že na základe požiadavky obyvateľov Tatranskej Lomnice bolo úplne upustené od výstavby parkovísk a obslužných komunikácií. „Naše projekty navrhujeme vždy tak, aby ich prínosy pre turistický ruch, ale aj pre celkové skultúrnenie prostredia prevažovali nad zásahmi do životného prostredia, a to je aj prípad tejto navrhovanej zmeny,“ povedal Slavkovský.

Ministerstvo životného prostredia už pracuje na zisťovacom konaní vynoveného projektu, ktorý bol už v minulosti schválený. Každá zmena však musí byť posúdená v zmysle zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

„Na ministerstve sa začiatkom septembra začalo k tejto zmene zámeru zisťovacie konanie. Práve toto konanie ukáže, aké veľké sú navrhované zmeny a aký zásadný vplyv môžu mať na prírodu. Nasledovať bude pripomienkovanie verejnosťou a ostatnými subjektmi,“ uviedol hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák. Ďalej uviedol, že konanie môže trvať v závislosti od vznesených pripomienok aj 3 či 4 mesiace.

Konečné slovo bude mať však mesto Vysoké Tatry, ktoré musí investorovi udeliť stavebné povolenie. „V stanovenej lehote mesto k zámeru dostalo pripomienky verejnosti. Tie zašle na Ministerstvo životného prostredia SR spolu so svojím stanoviskom, v ktorom uvedený zámer pripomienkovalo a jedna z požiadaviek bola, aby sa lyžiarske stredisko v Tatranskej Lomnici posudzovalo ako celok v súčasných zmenených podmienkach v tomto území,“ povedala hovorkyňa primátora mesta Vysoké Tatry Radoslava Novotná.

Primátor mesta sa vyjadril, že názor obyvateľov je pre neho najdôležitejší a o tom, či zámer investora podporia, rozhodnú štúdie o dosahoch na životné prostredie a verejná mienka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #lyžovanie #zjazdovka #Tatry mountain resorts