Muráň chce zlepšiť podmienky pre turizmus, plánuje rozhľadňu i elektrobicykle

Požičovňa elektrobicyklov, ktorými by sa záujemcovia vyviezli až na Muránsky hrad, či rozhľadňa v lokalite Hôrka ako nenáročný vychádzkový cieľ aj pre netrénovaných turistov. To sú dva hlavné zámery, ktoré chce v blízkej dobe realizovať obec Muráň v okrese Revúca s cieľom podporiť cestovný ruch v regióne.

25.11.2018 10:00
debata

Určite sa chceme venovať jeho rozvoju. Nie je to len Muránsky hrad, ale také prepojenie, aby si tí návštevníci, ktorí prídu do obce, mali aj kde sadnúť.

V kaviarni si dajú kávu alebo našu typickú muránsku buchtu a pokiaľ majú záujem, môžu si požičať elektrobicykel a ísť na hrad, odkiaľ sú dobré výhľady, načrtol starosta Roman Goldschmidt, podľa ktorého by požičovňu chceli spustiť už počas budúcoročnej letnej sezóny.

Muránsky hrad patrí medzi naše najvyššie položené pamiatky a výstup na jeho hradné bralo Cigánka v nadmorskej výške 935 metrov trvá v závislosti od zvolenej trasy a kondície hodinu až dve. Podľa starostu preto chcú menej zdatným turistom ponúknuť ďalšiu možnosť s panoramatickým výhľadom, ktorou má byť pripravovaná rozhľadňa na vrchu Hôrka priamo nad dedinou.

Súčasťou má byť aj chodník k tejto vyhliadkovej veži. Okrem toho plánujeme i park s atrakciami pre deti, ktorý sa bude nachádzať v Nižkovej doline.

Je tam pokoj a aj v minulosti sme tam mali preliezačky, ktoré však odhnili, poznamenal Goldschmidt s tým, že neďaleko ihriska chcú vybudovať i niekoľko nových parkovacích miest pre návštevníkov hradu. Cez sezónu je tu totiž veľmi veľa áut a niekedy je naozaj problém zaparkovať, dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Muráň