Poliaci si nedajú povedať, aj napriek zákazu chodia ku krížu v Tatrách

Turisti napriek zákazu a výstrahe pred ohrozením života naďalej stúpajú na štít Giewont na poľskej strane Tatier, kde minulý týždeň počas prudkej búrky prišli štyria ľudia o život a asi 150 utrpelo zranenia po údere blesku do kríža na vrchole.

28.08.2019 12:45
debata (3)

Úrady po tragédii chodník na vrchol uzavreli, ale návštevníci veľhôr to ignorujú. „To je neúcta k prírode a k predpisom. Dôjde na pokuty!“ varuje podľa denníka Gazeta Wyborzca náčelník strážcov tatranského národného parku Edward Wlazlo.

Vysvetlil, že chodník potrebuje údržbu, pretože sa na neho zosunulo mnoho kamenia a pod vplyvom úderu blesku sa tiež spiekli raťaze. Preto je uzavretý do odvolania.

Ale už cez víkend sa strážcovia parku dozvedeli o turistoch, ktorí zákaz vstupu ignorovali. „Chceme vidieť kríž!“ odpovedali na otázku, prečo vstúpili na uzavretú cestu.

„Poľskí turisti si myslia, že zakázané ovocie najlepšie chutí. Hoci je pri chodníkoch dvojjazyčné upozornenie, že výstup na Giewont je nebezpečný, nájdu sa chytráci múdrejší ako všetci ostatní. Ale zákaz by mal byť posvätný!“ rozhorčil sa náčelník.

Na Giewont hneď v noci po tragédii vyliezli dvaja mladíci, aby na kríž napísali svoje mená a dátum. Snímkou ​​sa pochválili na sociálnej sieti.

Polícia teraz vyšetruje, či sa nedopustili trestného činu poškodzovania pamiatok, kríž z roku 1901 je totiž pamiatkovo chránený, uviedol hovorca polície v Zakopanom Roman Wieczorek.

Je možné, že delikventi sa budú zodpovedať aj z porušenia ďalších zákazov. Chodiť po horách po súmraku je v Tatrách tiež zakázané.

Nejde o jediný problém s nedisciplino­vanými turistami. Keď sa záchranári tento mesiac snažili o záchranu dvoch speleológov, ktorí uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni, turisti tiež ignorovali zákaz vstupu. Päťdesiatku zvedavcov museli strážcovia vyhnať, šiestim nejagresivnějším udelili pokuty.

„Nie sme schopní ustrážiť všetko. Ale postavíme na chodník na Giewont našich ľudí a každý, kto poruší zákaz, bude potrestaný pokutou,“ varoval Wlazlo.

Meteorológovia varujú pred ďalšími silnými búrkami v Tatrách v tomto týždni.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #turisti #smrť #zákaz #Tatry #blesk #tragédia #Vysoké Tatry #štít