Rakúska dedina, ktorá inšpirovala Ľadové kráľovstvo, praská vo švíkoch

Ktoré dieťa by nepoznalo rozprávkový megahit Ľadové kráľovstvo (anglický originál Frozen)? Animovaný hudobný film rozpráva príbeh sestier Anny a Elsy, ktorý je inšpirovaný rozprávkou Hansa Christiana Andersena Snehová kráľovná.

29.01.2020 07:00
Hallstatt, Rakúsko Foto: ,
Hallstatt
debata

Obľúbené horské mestečko v Alpách je však teraz pod náporom návštevníkov také preplnené, že ich žiada, aby radšej nechodili. Píše o tom Standard.co.uk.

Nadšení turisti totiž chcú rozhodne navštíviť a spraviť si vlastnú fotku Hallstattu, ktorý sa vraj stal predlohou fantazijného kráľovstva Arendelle, ktoré v rozprávke ľadové kúzla uväznili do večnej zimy.

Starosta sa ponosuje, že za posledných 10 rokov zaznamenala malá horská dedina dramatický nárast počtu prichádzajúcich a rád by toto množstvo znížil aspoň o tretinu. Priznal však, že v skutočnosti nemá na to páky.

V roku 2011 do Hallstattu zavítalo iba 100 turistov denne, ale aj vďaka rozprávkovému filmu z roku 2013 a jeho pokračovaniu z roku 2019 vyskočil počet turistov v alpskej dedine minulý rok na 2 000 a neskôr až na 10 000 za deň. Turisti do Hallstattu prichádzajú z blízka aj z ďaleka – niektorí pricestujú až z Číny, Hongkongu či Japonska.

Obyvatelia sa sťažujú, že ich domov je preplnený ľuďmi a pripadajú si, akoby žili v zábavnom parku. Problém je aj s kopami odpadu, ktorý po sebe návštevníci zanechávajú, a prekážajú tiež drony turistov, ktorými si nakrúcajú romantickú dedinu zhora. Zvýšili sa tu tiež ceny potravín.

Hallstatt, ktorý je vzdialený asi hodinu cesty autom od slávneho mesta Salzburg, sa v roku 1997 dostal na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Príliv turistov má však aj svoje pozitíva, najmä finančné. Mnoho hotelov a ďalších zariadení môže byť otvorených počas celého roka a peniaze, ktoré návštevníci prinesú, sa môžu vynaložiť na údržbu školy, škôlky a miestnej koncertnej sály.

Foxnews.com; Dailymotion.com; Theguardian.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľadové kráľovstvo #Hallstatt #Ľadové kráľovstvo 2