Množia sa sťažnosti na turistov smerujúcich do Zádielskej tiesňavy

Zádielsku tiesňavu navštívilo podľa starostu obce Zádiel v okrese Košice-okolie Júliusa Nehodu počas uplynulej soboty (18. 4.) viac ako 1000 ľudí. Ako povedal, viacerí z nich nemali ochranné rúška a nedodržiavali medzi sebou vzdialenosť. V súvislosti s tým eviduje aj sťažnosti obyvateľov. Polícia v tejto turistickej oblasti avizovala zvýšenú pozornosť.

23.04.2020 09:00
debata

Obec Zádiel je jednou zo vstupných brán do Zádielskej doliny. Nehoda odhaduje, že v sobotu sa v obci vystriedalo do 400 áut a počet turistov sa pohyboval na úrovni okolo 1000 ľudí, v piatok (17. 4. ) o čosi menej.

Ľudia v obci sa sťažujú. Nemôžu ich navštevovať ich deti, obec je prestarnutá a sem príde kvantum ľudí bez rúšok a pohybujú sa kade-tade.

Autá by až tak neprekážali, ale že sa tí ľudia motali bez rúška, že sa zhromaždili a išli pokope osem, desať, 15 ľudí a tak ďalej, to áno.

Prekážalo to aj občanom obce, viackrát mi volali, aby som uzavrel dedinu a Zádielsku dolinu, dodal s tým, že takúto právomoc nemá, no aj pre starostov s podobným problémom by privítal možnosť zavádzania určitých obmedzení. Nehoda sa obáva, že podobná situácia by sa mohla zopakovať aj počas štátnych sviatkov 1. a 8. mája.

Z dôvodu sobotňajšej enormnej návštevnosti Zádielskej tiesňavy bez ochranných pomôcok zvolal starosta krízový štáb obce a o situácii informoval aj políciu.

Príslušníci Policajného zboru preto aj tejto turistickej oblasti venujú v rámci výkonu služby zvýšenú pozornosť a v prípade zistenia porušenia nariadení vlády a hlavného hygienika budú o tejto skutočnosti informovať príslušné orgány oprávnené v tejto veci ďalej konať, uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

Nehoda zdôraznil, že všetci návštevníci sú vítaní, ale majú dodržiavať nariadenia súvisiace so zabránením šírenia nového koronavírusu.

Aj z tohto dôvodu zverejnili oznamy, v ktorých turistov žiadajú, aby pri vystupovaní a nastupovaní do motorových vozidiel a pri prechádzaní zastavanou časťou obce používali ochranné rúška a dodržiavali predpísané hygienické opatrenia vrátane odstupov medzi sebou a okoloidúcimi. Jeden z takých oznamov našli strhnutý.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti