V horskom letovisku terorizujú obyvateľov tisíce hladných primátov

Tisíce opíc vzali útokom indické mesto Simla, bývalú letnú metropolu britskej koloniálnej vlády. Primáty tam útočia na miestnych obyvateľov i návštevníkov a často im spôsobujú vážne zranenia.

13.12.2020 07:00
debata

Počas prísnej celoštátnej karantény od marca do júna opustila väčšina makakov toto slávne horské letovisko s viktoriánskymi budovami, ktoré sa týčia proti Himálajím, a vydala sa hľadať potravu do okolitých dedín.

Akonáhle sa reštriktívne opatrenia zmiernili, opice sa vrátili. Najmenej 50 vyhladovaných zvierat začalo obyvateľov prenasledovať. Opice kradnú tašky s jedlom a hryzú okoloidúcich.

Simla má zhruba 160.000 obyvateľov a je metropolou štátu Himáčalpradéš. Priťahuje turistov, ktorí sa tam najmä v lete uchyľujú pred horúčavou, ale aj opice, ktoré sa živia zvyškami hamburgerov a pizze.

Štyridsaťšesťročný Nand Lal ukazuje zranenia, ktoré mu spôsobili priamo na ulici opice. „Išiel som okolo skupiny opíc, keď na mňa znenazdajky zaútočil dominantný samec a tri ďalšie opice sa pripojili,“ rozpráva. „Našťastie som chytil palicu a odohnal ich. Mám modriny po celej hlave aj na tvári. Bolí ma uhryznutie na chrbte,“ povedal agentúre AFP. Musel dostať niekoľko injekcií proti besnote.

„Ľudia majú veľký strach a nevedia, čo robiť,“ pridal sa Kuldíp Čand Súd, bývalý sudca Najvyššieho súdu v dôchodku. Ukazuje jazvu na nohe, kde ho pohrýzla opica, keď sedel doma na terase. „Práve som si čítal, keď na mňa zrazu zaútočila veľká opica,“ hovorí.

Mnoho domov v meste má okná a terasy chránené kovovými mrežami. Opice neváhajú dokonca ani vliezť do bytu a vyrabovať chladničku. Preplnené odpadkové koše pred hotelmi a reštauráciami ich tiež priťahujú, hovorí Rádžéš Šarma, úradník zodpovedný za životné prostredie v Simle.

Keď sa zlepšil systém odvozu odpadkov, majú opice problém. Ale ich zvyky zostávajú rovnaké. Zmocnia sa všetkého, čo vidia. A keď nič nenájdu, tak hryzú. Dokonca aj turistov, ktorí prišli obdivovať chrám Jakhu, kde je jedna z najväčších sôch boha-opice Hanuman v krajine, kradnú slnečné okuliare a všetko, čo sa blyští.

A ak sa nepúšťajú do ľudí, žerie alebo ničí viac ako 130.000 opíc v tomto štáte ovocie a úrodu na poliach. Každoročne tak spôsobia straty za milióny dolárov.

Opice sú síce v tejto hinduistickej krajine uctievané, nedávno ich ale vláda označila za škodlivý druh, ktorý by mohol byť eliminovaný. Žiadna oficiálna kampaň na ich vyhubenie sa doteraz nevyhlásila, aj keď obyvatelia už stovky zvierat nelegálne otrávili.

V Simle rovnako ako v ďalších mestách začali úrady kampaň sterilizácie opíc. Počas piatich rokov sa ich sterilizovalo okolo 157.000. „Sterilizácia je jediný prostriedok, ako túto populáciu kontrolovať,“ hovorí expert v sterilizačnom centre Simly Púdža Kanvar. Opice už ale zistili, že ich pritom lákajú do klietky na banány alebo chlieb, a nedajú sa tak ľahko chytiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #opice #Himaláje #makak #makaky