Vo francúzskych Alpách vozia lyžiarov na zjazdovky taxíky a vznikajú zápchy

Lyžiarske stredisko Courchevel vo francúzskych Alpách teraz zažíva nevídané scény - rady áut, ktoré kvôli nepremávajúcim lanovkám dopravujú lyžiarov na vrchol. Taxíky, autá jednotlivcov a mikrobusy luxusných hotelov a lyžiarskych škôl spôsobujú zápchy, napísal na svojom webe denník Le Parisien.

15.02.2021 15:15
debata

„Človek si pripadá ako v Paríži počas dopravnej špičky,“ povedal denníku jeden roztrpčený obyvateľ francúzskej metropoly, ktorý prišiel na hory za čerstvým vzduchom.

Lyžiarske stredisko podľa Le Parisien nechcelo ani v čase koronavirových obmedzení prísť o klientelu, a tak nechalo pre automobilovú prevádzku upraviť jednu dvojkilometrovú modrú zjazdovku.

Tento krok však s ohľadom na znečistenie kritizujú ekológovia. „Na horách sa predsa dá podnikať veľa ďalších vecí – napríklad bežkovanie, skialpinizmus, výpravy na snežniciach alebo jazdy so psím záprahom,“ uviedol Fredy Meignan, šéf združenia na ochranu hôr Mountain Wilderness.

Jeden z lyžiarov, ktorý vyšiel počas jediného dopoludnia na vrchol trikrát, pripustil, že „nekončiaci rad taxíkov“ prírode nesvedčí.

Poukázal tiež na možné riziko nákazy koronavírusom, pretože niektoré autá vozia veľa ľudí. „Prišli sme sem však na dovolenku na tri dni. Tak si to chceme užiť,“ dodal.

Podľa jednej z vodičiek, ktorá pracuje v miestnom turistickom priemysle, je celá situácia absurdná. „Nie je to práce obraz hôr, aký by sme chceli predstaviť. Ale nemáme na výber, musíme uspokojiť zákazníkov,“ povedala.

Vedenie lyžiarskeho strediska bez ďalších podrobností uviedlo, že uhlíkovú stopu vzniknutú súčasnou prevádzkou vykompenzuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Alpy