V Slovenskom raji vybudovali cyklotrasu, spája Hrabušice a Smižany a má zvýšiť bezpečnosť cyklistov

V spišskom regióne vybudovali novú cyklotrasu, ktorá spája obce Hrabušice a Smižany. Ide o samostatnú cyklistickú komunikáciu, prechádza cez katastrálne územie obcí Hrabušice, Letanovce, Spišské Tomášovce a Smižany. Cieľom projektu bolo podľa starostky Hrabušíc Jany Skokanovej najmä zvýšiť bezpečnosť cyklistov v území.

27.08.2022 11:00
debata

„Je to veľký prínos pre cyklistov, okrem iných výhod sa im o pár kilometrov skráti trasa napríklad smerom do Spišskej Novej Vsi,“ dodala.

Stavebné práce trvali od augusta minulého roka do júla. Projekt v celkovej hodnote takmer 1,18 milióna eur bez DPH zrealizovala spoločnosť Eurovia SK.

„Začiatky boli veľmi náročné, keďže sme zámer financovali z dvoch zdrojov – cez ministerstvo dopravy aj prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu. Počas výstavby dochádzalo k rôznym zmenám a tie sa museli odsúhlasiť, takže celý proces trval dosť dlho,“ objasnila Skokanová.

Kolaudácia stavby je naplánovaná na september, zatiaľ teda nie je v oficiálnej prevádzke. Aj napriek tomu ju okrem cyklistov využívajú aj kamióny, traktory či osobné autá.

„Už o tom vie dopravný inšpektorát v okresnom meste, ktorý sa tým bude zaoberať a problém riešiť. Ide o dopravné prostriedky, ktoré tam nemajú čo robiť,“ upozornila starostka.

Niektoré časti pôvodnej cyklotrasy boli súčasťou poľných ciest a miestnych komunikácií. Úseky v extraviláne boli iba vyjazdené a vysypané kamenivom, ktoré sa rýchlo premiešavalo s podložím.

Popradské pleso Čítajte viac Najnavštevovanejším miestom Tatier počas sčítania turistov bol Hrebienok

„Kritická situácia nastávala napríklad po dažďoch, keď boli časti trasy neprejazdné,“ uviedla hovorkyňa zhotoviteľa Simona Tančáková. Celková dĺžka cyklotrasy je 6,2 kilometra a chodník je široký tri metre. Vďaka úprave konštrukcie a krytu na pôvodnej cyklotrase sa po novom podľa Tančákovej zabezpečí zjazdnosť počas celej cyklistickej sezóny.

Stavba pozostávala zo zemných prác, v rámci ktorých sa upravil terén a podložie. Následne sa vybudovali komunikácie a osadili zábradlia či smerové stĺpiky. Pribudlo tiež zvislé a vodorovné dopravné značenie, na odvodnenie budú slúžiť aj rúrové priepusty v údoliach trás či trativody. Okolie cyklotrasy sa zarovnalo zeminou z odkopu a následne sa zatrávnilo.

„Nový cyklochodník prispeje k rozvoju cykloturistiky, odľahčí dopravu na ceste II/536 a zvýši sa aj počet ľudí, ktorí budú na presun do práce alebo za rekreačnými aktivitami využívať nemotorovú dopravu,“ skonštatovala Tančáková.

Skokanová dodala, že prioritou v cestovnom ruchu Košického a Prešovského kraja je cyklistické prepojenie Slovenského raja a Tatranského národného parku.

„Už sa pracuje veľmi intenzívne na projektovej dokumentácii aj vymedzení pozemkov na trase z Hrabušíc cez Dubinu až do Popradu, odkiaľ sa napojí na ďalšiu cyklotrasu do Vysokých Tatier. V Košickom kraji je vízia začatia prác do roku 2027. Ak sa to podarí skôr, bude to veľmi dobré,“ uzavrela starostka.

Malorka, Mallorca, more, dovolenka, cestovanie, turistka, klobúk, leto, Baleáry, Baleárske ostrovy, Španielsko Čítajte viac Žiadne tielka, dresy! Reštaurácie na Malorke zavádzajú dress code, chcú stopnúť alkoholovú turistiku
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #cyklocesta