Záchranári apelujú: Toto turisti najviac podceňujú na horách

Návštevníci hôr podceňujú svoje kondičné schopnosti a turistické vybavenie. Tvrdí to Horská záchranná služba (HZS), ktorá v uplynulom týždni zasahovala pri dvoch pádoch turistov z asi 300-metrovej výšky, pomáhala viacerým zraneným i zablúdeným turistom.

14.10.2022 14:00
debata

Značná časť výjazdov bola k ľuďom, ktorí podcenili výstrahy meteorológov, horských záchranárov i svoje znalosti.

„Ľudia by nemali hory podceňovať. Úrazy sa nestávajú iba v ťažkých horských úsekoch, ale aj na bežných turistických trasách, ako napríklad Vodopády Studeného potoka, lesné cesty a turistické chodníky. Je potrebné byť neustále obozretný a myslieť v prvom rade na svoju bezpečnosť,“ apeluje na turistov riaditeľ HZS Marek Biskupič.

Dodáva, že pred samotnou túrou je vždy potrebné si ako prvé zistiť aktuálne počasie a v októbri už aj stupeň lavínového nebezpečenstva v lokalite, kam sa človek chystá. Výstrahy pred snehom a ľadom aktuálne pretrvávajú vo Vysokých a Západných Tatrách.

NEPOUZIVAT horský vodca Robert Turjanik Čítajte viac Horský vodca: Vodca a sprievodca nie je to isté. Aký je medzi nimi rozdiel?

V stredných a vysokých nadmorských výškach nad 1800 metrov je vo Vysokých Tatrách snehová pokrývka okolo 40 centimetrov, v Západných je to asi 20 centimetrov.

„Ak sa niekto začína pohybovať na horách, mal by zvyšovať náročnosť túry postupne a byť adekvátne vybavený na daný terén. Opakovane pomáhame turistom, ktorí boli nevhodne obutí. Obuv spôsobuje veľkú časť úrazov. Je to hazard s vlastným zdravím,“ zdôrazňuje Biskupič.

HZS zasahovala v uplynulom týždni pri páde muža z 300-metrovej výšky v náročnom teréne na Poľskom hrebeni spadajúcom k Zmrznutému plesu. Ťažkým zraneniam na mieste podľahol.

Podobný zásah si vyžiadal aj ďalší pád poľského turistu z 300-metrovej výšky pri výstupe na Rysy nad sedlom Váha.

Muža previezli vrtuľníkom do nemocnice s vážnymi poraneniami. Českí turisti pre zlé poveternostné podmienky a takmer nulovú viditeľnosť zase uviazli pod Bystrou lávkou.

Horskí záchranári pomáhali v Slovenskom raji aj ôsmim turistom z Izraela a dvom v Malej Fatre, ktorí pre vyčerpanie a tmu zablúdili.

„V prípade pádu, úrazu, zablúdenia ide o čas, lokalizácia zvyšuje šancu na záchranu človeka,“ dodáva HZS a odporúča turistom, ktorí sa chystajú do hôr, mať v prípade potreby v telefóne aplikáciu HZS a uložené telefónne čísla na tiesňovú linku HZS 18 300, prípadne na jednotlivé operačné strediská.

turista, turistika, výlet Čítajte viac Nový náučný chodník v Ždiari predstaví históriu a tradície obce, aj záhadnú lanovku Bielovodská dolina, Vysoké Tatry Čítajte viac Oázy ticha: Tri nádherné a málo navštevované kúty Tatier. Poznáte ich?
debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba #HZS