Jediné miesto, kde nejazdia žiadne autá: Obyvatelia si postavili vlastnú lanovku

Na strmých svahoch údolia Aosta sa rozprestiera alpská dedina Chamois. Je to jediné miesto v Taliansku, kam sa nedá dostať autom.

04.01.2023 06:00
debata

Chamois na severozápade Talianska tvorí klaster siedmich osád, ktoré boli založené v 18. storočí. Sú navzájom prepojené chodníkmi vyšliapanými nohami, bicyklami a príležitostným prejazdom traktora, píše CNN.

V nadmorskej výške 1 815 metrov bola dedina Chamois dlho chránená pred cestami a premávkou svojou úplnou nedostupnosťou. V 60. rokoch, s rozmachom talianskej dopravnej infraštruktúry, sa mohli miestni rozhodnúť, či sa prispôsobia svetu a vkročia do éry automobilizmu.

Nevkročili. V roku 1965 hlasovalo 95 % obyvateľov mesta proti ceste, ktorá by ich spájala s údolím pod ním. Netrvali však na izolácii, ale namiesto betónovej spojnice si vyžiadali výstavbu lanovky.

Vďaka nadzemnému prepojeniu na najbližšiu dedinu Buisson v údolí tak Chamois získal jednoduché spojenie s rastúcou sieťou ciest križujúcich Taliansko, a to aj bez ich mesta zaplneného motormi.

Prvá lanovka nebola veľká, merala len 700 metrov, ale umožňovala ľuďom rýchly pohyb hore a dole.

V roku 2001 postavili modernejšiu lanovku, ktorá prepravovala pasažierov komfortnejšie.

Aj romantickú alpskú dedinu, napriek jej efektívnemu a efektnému prepojeniu so svetom, však postihuje osud mnohých malých mestečiek v Taliansku: zmenšuje sa. Kým kedysi tu žilo 350 ľudí, dnes je to sotva stovka.

Je ich málo, no sú uvedomelí a vážia si prírodu. Zavádzajú projekty trvalej udržateľnosti ako systémy obnoviteľnej energie.

Chamois je jednou z 19 dedín Rakúska, Nemecka, Talianska, Slovinska a Švajčiarska, ktoré dostali pomenovanie Alpské perly. Túto skupinu obľúbených letovísk a menej známych turistických dedín spája záväzok k environmentálnej udržateľnosti vrátane dopravy, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Aj keď je Chamois do istej miery izolovaný, láka návštevníkov túžiacich spomaliť, kochať sa výhľadmi na Matterhorn a užívať si šport v čistej prírode.

V lete je oblasť rajom pre turistov, zima praje lyžiarom, ktorí si užívajú 16 kilometrov nepreplnených zjazdoviek.

Téryho chata, Vysoké Tatry, zima, sneh túra, hory, vysokohorská turistika Čítajte viac Viete, kam môžete aj v zime? 12 tipov na tatranské túry, najkratšia má len 5 minút! lyžovačka, zima, svah, sneh, lyžiari, lyže, prilba, Čítajte viac Pod Tatrami otvoria ďalšie lyžiarske stredisko, nefungovalo viac ako dva roky čočík, mall.tv Čítajte viac Hranice so Zlatou krajinou: Čech vám ukáže divoké miesto, kam biely človek nemôže

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Alpy