Európa má 19 parkov tmavej oblohy, z toho až 4 sú na Slovensku. Uvidíte aj vzdialený vesmír

Pozorovanie hviezd patrí k najromantickejším činnostiam, no treba povedať, že v dnešnej dobe je veľký problém nájsť skutočne vhodné miesta "neznečistené" svetelným smogom.

11.04.2023 06:00
debata (1)

A tak v lokalitách, ďaleko od miest, no nie príliš vzdialené od civilizácie, vznikajú unikátne parky tmavej oblohy, kde možno počas jasných nocí zhliadnuť očarujúce množstvo hviezd. Tu sú niektoré najzaujímavejšie.

Národný park Northumberland

Najväčší park tmavej oblohy v Spojenom kráľovstve, s rozlohou 1 502 km2, sa nachádza na severe Anglicka. Medzinárodná asociácia tmavej oblohy (IDA) v roku 2013 udelila parku tmavej oblohy štatút Gold Tier – najvyššie ocenenie, aké môže IDA udeliť. Britský park sa tak pripojil k známym parkom Death Valley a Big Bend Dark Sky Parks v USA.

Odhaduje sa, že 85 % populácie Spojeného kráľovstva nikdy nevidelo skutočne tmavú oblohu ani nezažilo ten pocit úžasu počas jasnej noci plnej miliárd hviezd!

Národný park Northumberland je na stupnici tmavej oblohy Bortle – kde jednotka je úplne čierna a deviatka je jasná mestská obloha – niekde medzi dvojkou a trojkou. To znamená, že je tu skutočne veľa čo vidieť, voľným okom sa tu dajú pozorovať tisíce hviezd, Mliečna dráha a dokonca aj galaxia Andromeda, ktorá je vzdialená 2,5 milióna svetelných rokov.

Kapsaliana, Kréta, dedina, kostol, chrám, zvon, zvonica, starobylý, Grécko Čítajte viac Na predaj je neobývaná dedina s kostolom, školou, hotelom. Za cenu garsónky!

Národná chránená krajinná oblasť Zselic

Tento park leží v maďarských župách Somogy a Baranya medzi Kaposvárom a Pécsom. Park je pomerne malý, má približne 83 km2, a patrí medzi najstaršie na tomto zozname, bol založený 16. novembra 2009. Na Bortleovej stupnici má hodnotenie 3 – 4.

Pic du Midi de Bigorre

Tento park v Hautes-Pyrénées vo Francúzsku má rozlohu 3100 km2. Park je výnimočný tým, že ide o prvý park tmavej oblohy, ktorý zriadila IDA vo Francúzsku a v Európe.

Prírodný park Westhavelland

Nemecko zastupuje len tento jediný park, ktorý má rozlohu 1300 km2. Hoci ide vo všeobecnosti o starší park, ako medzinárodná rezervácia tmavej oblohy ho IDA založila až 12. februára 2014. Prírodný park Westhavelland sa nachádza v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko.

Medzinárodná rezervácia tmavej oblohy Kerry

Táto rezervácia tmavej oblohy je jediná z Írska a vznikla v roku 2014. Má plochu kolosálnych 7000 km2. Park má Bortleho hodnotenie 1 – 3.

Azory, chodník, cestička, Sete Cidades, jazerá Čítajte viac Americký magazín odporúča v roku 2023 navštíviť 5 destinácií EÚ. Ani jedna nie je Slovensko

Park tmavej oblohy Poloniny

Park vyhlásili 3. decembra 2010 pri príležitosti Medzinárodného roku biodiverzity ako prvá oblasť tmavej oblohy na Slovensku.

Nachádza sa na území Národného parku Poloniny, ktorý má mimoriadne malú hustotu osídlenia. Zároveň je to najmenej navštevovaný národný park na Slovensku, preto je vplyv človeka na životné prostredie minimálny.

Oblasť Národného parku Poloniny je najtmavšou oblasťou na Slovensku. Jasne tu vidieť napríklad Mliečnu cestu a aj bez ďalekohľadu sa nad pozorovateľmi rozvinie niekoľko tisíc hviezd – pre porovnanie, v mestách ich vidieť iba 200 a vo veľkomestách len 20.

Okolité hory navyše znemožňujú priame pôsobenie svetiel z okolitých miest, a tak tu na oblohe vidno za dobrého počasia objekty a úkazy, ako sú zodiakálne svetlo, pás a protisvit, ktoré sú v Európe už len výnimočne viditeľné.

Park tmavej oblohy Veľká Fatra

Park tmavej oblohy Veľká Fatra vznikol v poradí ako 76. park tmavej oblohy na svete, 30. v Európe a 3. na Slovensku.

Umiestnenie Parku v „srdci Slovenska“, v nadmorskej výške 1 300 m n. m., len 30 km od Banskej Bystrice, má mimoriadny potenciál pre rozvoj astroturistiky.

Nočná obloha je tu mimoriadne kvalitná, bez ďalekohľadu tu vidieť takmer dve tisíc hviezd, striebristú Mliečnu cestu a množstvo objektov vzdialeného vesmíru.

Beskydská oblasť tmavej oblohy

Je to druhá medzinárodná oblasť tmavej oblohy na svete.

Parky tmavej oblohy v Európe

  1. Česká republika – Park tmavej oblohy Manětín (2014)
  2. Česká republika, Slovensko – Beskydský park tmavej oblohy (2013)
  3. Francúzsko – Pic du Midi de Bigorre (2013)
  4. Nemecko – Prírodný park Westhavelland (2014)
  5. Maďarsko – Hviezdny park Hortobágy (2011)
  6. Maďarsko – Národná chránená krajinná oblasť Zselic (2009)
  7. Írsko – Medzinárodná rezervácia tmavej oblohy Kerry (2014)
  8. Poľsko – Bieszczady hviezdny park (2013)
  9. Poľsko, Česká republika – Park tmavej oblohy Izera (2009)
  10. Slovensko – Park tmavej oblohy Poloniny (2010)
  11. Slovensko – Park tmavej oblohy Veľká Fatra (2015)
  12. Slovensko, Poľsko, Ukrajina – Východokarpatský tripark tmavej oblohy (2016)
  13. Spojené kráľovstvo – Lesný park Galloway (2009)
  14. Spojené kráľovstvo – Sark Island (2011)
  15. Spojené kráľovstvo – Isle of Coll (2013)
  16. Spojené kráľovstvo – Národný park Northumberlan­d (2013)
  17. Spojené kráľovstvo – Národný park Exmoor (2011)
  18. Spojené kráľovstvo – Národný park Brecon Beacons (2013)
  19. Ukrajina – Zakarpatský park tmavej oblohy (2016)
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Budva Čítajte viac Tri veci, ktoré musíte v Čiernej Hore zažiť: Máte ich na konte všetky? turistika, more, ruksak, žena Čítajte viac KVÍZ: Spoznáte tieto známe slovenské miesta a pamiatky podľa opisu? NEPOUZ, Seychely, dovolenka, exotika, pláž Čítajte viac Sú Seychely lacnejšími Maldivami? Aký je medzi nimi rozdiel a koľko stojí dovolenka? A čo tak svadba na pláži?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hviezdy #obloha