Taliansko chce po nedávnom smrtiacom útoku premiestniť medvede do zahraničia. Skončia aj u nás?

Taliansko uvažuje nad premiestnením medveďov do zahraničia, pretože po nedávnom smrtiacom útoku medvedice na bežca sa snaží znížiť počet týchto šeliem v severnej časti krajiny Tridentsko, informovalo talianske ministerstvo životného prostredia, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

25.04.2023 06:30
Medveď Foto: ,
Ilustračná snímka
debata

Minister životného prostredia Gilberto Pichetto Fratin chce „iniciovať naliehavé rozhovory na diplomatickej úrovni o tom, aby bolo možné medvede presťahovať“, uviedlo ministerstvo.

Šéf severného regiónu Tridentsko Maurizio Fugatti sa v piatok v Ríme stretol s predstaviteľmi rezortu životného prostredia. Na stretnutí dostala osobitná komisia úlohu znížiť počet medveďov v Tridentsku, v rámci toho má stanoviť aj maximálne prípustné množstvo medveďov v regióne.

Opatrenie nasleduje po tom, čo medvedica známa ako JJ4 začiatkom apríla zaútočila na 26-ročného bežca a usmrtila ho. Nešťastie sa stalo v údolí obľúbenom u turistov, blízko obce Caldes.

Muž sa tak stal prvým Talianom zabitým medveďom v novodobých dejinách krajiny. Muž zrejme na medvedicu narazil na horskej cestičke.

medveď, medveď hnedý Čítajte viac Miestni vyhlásili šelmám vojnu: Medvedie mäso sa predáva za 60 eur kilo

Šelma pravdepodobne reagovala útokom, pretože ho pokladala za hrozbu pre svoje tri mláďatá, písali v predchádzajúcich dňoch talianske médiá.

Medvedicu JJ4, známu aj pod menom Gaia, chytili živú a teraz ju držia v dobre uzatvorenej ohrade. Medvedica váži približne 150 kilogramov a je sestrou medveďa Bruna, ktorého v roku 2006 zastrelili v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko.

Fugatti najprv nariadil utratenie JJ4 zastrelením, ale po žalobe ochrancov práv zvierat súd nariadenie politika pozastavil.

Súdne pojednávanie, na ktorom sa má rozhodnúť o osude 17-ročnej medvedice, je naplánované na 11. mája.

Tento smrtiaci útok vyvolal vášnivú debatu o približne 100 medveďoch žijúcich v horskom regióne Tridentsko.

Rím, Koloseum, Taliansko, ulica, večer, Čítajte viac Pod rímskym Koloseom sa našli kosti levov a jaguárov či semená fíg medveď hnedý Čítajte viac Depresívna matka zhodila 3-ročnú dcéru do medvedieho výbehu v zoo
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #medvede