Dedine odbíjajú posledné hodiny existencie, obyvateľom nariadili okamžitú evakuáciu

Horské dedinky oplývajú romantikou, skvelé výhľady a turistické chodníky rovno pod nosom majú domáci na rozdiel od turistov zdarma a bonusom je svieži čistý vzduch a objatie prírody. To všetko v prípade, že dedina nesídli priamo pod skalou, ktorá sa rozhodla zrútiť.

11.05.2023 06:00
debata
Zhromaždenie dedinčanov, na ktorom sa...
Dedinka Brienz možno už o pár dní nebude...
+1Brienzu odbíjajú zrejme posledné hodiny...

Presne to sa prihodilo švajčiarskej dedine Brienz, informuje CNN. Skaly, ktoré tvorili príjemnú panorámu domčekom, sa premenili na životunebezpečné ohrozenie a dedinčania sa kvôli hroziacemu zosunu museli okamžite zbaliť a ujsť.

Odborníci zistili, že obrovská masa skál sa dala do pohybu a už v najbližších dňoch sa pravdepodobne zosype na úbohé obydlia.

Vedúci predstavitelia v Brienzi usporiadali v utorok večer schôdzu, na ktorej oznámili zhrozeným obyvateľom, že budú musieť svoje domovy urýchlene opustiť, a to najneskôr do piatka do 18:00.

Video
Keď ešte bolo veselo: Švajčiari vypravili najdlhší vlak na svete

Vedúci služby včasného varovania Stefan Schneider uviedol, že merania naznačovali v posledných dňoch, že „až 2 milióny kubických metrov horninového materiálu sa v nasledujúcich siedmich až 24 dňoch zrúti alebo zošmykne“.

Dedina, v ktorej žije niečo menej ako 100 obyvateľov, sa podľa švajčiarskej verejnoprávnej televízie SRF nachádza vo východnom švajčiarskom kantóne Graubünden.

Podľa vyhlásenia samosprávy Albula/Alvra sa aj samotná dedina za posledné storočie posunula každý rok o niekoľko centimetrov, avšak za posledných 20 rokov sa tento pohyb zrýchlil a zosuv pôdy je teraz približne jeden meter za rok.

Odborníci udalosti ako táto v Brienzi spájajú s klimatickými zmenami.

Vo výročnej správe Svetovej meteorologickej organizácie o stave klímy sa zistilo, že európske Alpy zaznamenali rekordný rok topenia ľadovcov, pričom obzvlášť postihnuté bolo Švajčiarsko, ktoré medzi rokmi 2021 a 2022 stratilo 6 % svojho objemu ľadovcov. A výskumníci varujú, že klimatické zmeny spôsobia v Alpách aj ďalšie topenie ľadovcov s nedoziernymi dôsledkami.

Topenie ľadov totiž destabilizuje horské svahy, aj tie nad nešťastnými dedinami a mestami.

atómový kryt v Brne, 10-Z Čítajte viac Čo je s protijadrovými krytmi? Švajčiarsko má viac miest ako ľudí, Rusko na 143 miliónov len 17 000 krytov Švajčiarsko, vlak, rekord Čítajte viac Najdlhší vlak sveta meral takmer 2 kilometre: Pozrite si fotografie, aké sa už (asi) nezopakujú vlak, Nemecko Čítajte viac Opitý rušňovodič nezastavoval v staniciach a do mikrofónu nadával na železnice

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Alpy