V Poloninách vzniká centrum parku tmavej oblohy za viac ako 270-tisíc eur

Na Kolonickom sedle (okres Snina) vyrastá nové výskumno-prezentačné centrum parku tmavej oblohy. Atypická stavba je výsledkom viacerých súvisiacich aktivít projektu cezhraničnej spolupráce, na ktorú krajská Vihorlatská hvezdáreň v Humennom získala viac ako 270-tisíc eur.

30.07.2023 12:30
debata

ko informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová, novovznikajúce výskumno-prezentačné centrum parku tmavej oblohy v Karpatoch je súčasťou Astronomického observatória na Kolonickom sedle.

„Ide a hlavný investičný produkt medzinárodného projektu Karpatská hviezdna cesta, financovaného z európskeho programu ENI, ktorý združuje Slovensko, Maďarsko, Ukrajinu a Rumunsko v oblasti environmentálnych projektov,“ vysvetlila Jeleňová. S realizáciou projektu sa začalo už v júli 2021, uzavrieť sa má v októbri tohto roku.

„Z európskych zdrojov sa naň partnerom podarilo získať viac ako 601-tisíc eur, pričom len pre krajskú organizáciu ide z tejto sumy 273-tisíc eur,“ uviedla krajská hovorkyňa.

Hlavným cieľom projektu je udržať minimálnu úroveň svetelného znečistenia v parkoch tmavej oblohy v troch krajinách – na Slovensku v Poloninách, na Ukrajine v Zakarpatsku a v Maďarsku v pohorí Bükk. Predpokladá to systematické meranie úrovne znečistenia oblohy technickým svetlom pomocou špeciálnych meračov na meracích staniciach v zúčastnených krajinách.

„Informácie získané z týchto staníc sa spracujú a prostredníctvom prezentačných centier sa zverejnia výsledky meraní. Centrá poslúžia aj pre informovanie verejnosti o problematike svetelného znečistenia, jeho vplyvu na prírodu, zdravie človeka i správanie rastlín a živočíchov,“ vysvetlila Jeleňová.

Súčasťou projektu je vytvorenie siete monitoringu svetelného znečistenia, vrátane mobilnej monitorovacej stanice, informačnej kampane, série konferencií, workshopov, ako aj vytvorenia miest na pozorovanie a fotografovanie hviezdneho neba.

„Motívom aktivít je predovšetkým zvýšiť povedomie o probléme svetelného znečistenia a prezentovať spôsoby, ako zachovať hviezdne noci v Karpatoch,“ dodala krajská hovorkyňa.

Záver medzinárodnej spolupráce tvorí príprava auditu na zapísanie parkov tmavej oblohy projektových partnerov do svetového zoznamu a následne získanie certifikátu od asociácie tmavej oblohy IDA (International Dark-Sky Association).

debata chyba
Viac na túto tému: #Poloniny