Ochranári sa v Slovenskom raji starajú aj o exotickú korytnačku

Vlastníci exotického domáceho zvieraťa, ktorí už nemajú možnosť ho ďalej chovať, by sa mali obrátiť na najbližšiu zoologickú záhradu či iných súkromných chovateľov. V núdzovom prípade aj na správu národného parku. Upozornila na to na sociálnej sieti práve Správa Národného parku Slovenský raj, ktorá sa vo svojej rehabilitačnej stanici pre chránené živočíchy v Spišskej Novej Vsi stará napríklad o exotickú korytnačku písmenkovú. Jej pôvodní majitelia sa o ňu viac nemali možnosť starať.

07.08.2023 09:00
debata

Pobyt korytnačky v rehabilitačnej stanici je len dočasný. „Už onedlho poputuje do opatery odborníkov v ZOO Bojnice, kde sme jej vybavili nový domov,“ avizovala správa národného parku.

Oveľa horšie podľa nej končia prípady, keď sa chovatelia rozhodnú zbaviť takéhoto živočícha vypustením do voľnej prírody. „Ako nepôvodný druh nie je prispôsobený na podmienky u nás, sám trpí a zároveň predstavuje ohrozenie pre pôvodné domáce druhy a ich ekosystémy,“ vysvetlila.

Častejšími obyvateľmi rehabilitačnej stanice v Spišskej Novej Vsi sú počas obdobia liahnutia nájdené opustené alebo zranené mláďatá chránených druhov voľne žijúcich vtákov. Tie by bez pomoci zahynuli.

„Keď odrastú a zmocnejú, vypúšťame ich do prírody. Takisto sa staráme o dospelé jedince poranené pri stretoch s dopravnými prostriedkami či po zásahu elektrickým prúdom na elektrickom vedení,“ uviedla správa NP Slovenský raj. Ďalšími druhmi, ktorým v rehabilitačnej stanici pomáhajú, sú napríklad ježkovia, veveričky, vzácnym prípadom bola sliepka tetrova hlucháňa.

Verejnosť môže v prípade nájdenia opusteného mláďaťa či zraneného chráneného živočícha kontaktovať Správu Národného parku Slovenský raj prostredníctvom zriadenej pohotovostnej linky 0911 485 298. Prí­padne môže kontaktovať linku prvej pomoci 112, odkiaľ bude presmerovaná.

„V niektorých prípadoch nie je potrebný žiadny zásah človeka. O drozdy a iné malé spevavce sa rodičia starajú aj na zemi po vypadnutí z hniezda, až kým sa nepreperia a nie sú schopné samostatne odletieť. Pri náleze spadnutého hniezda s mláďatami belorítok je možné doložiť ich do iného hniezda, kde sa o nich postará druhá vtáčia rodina,“ upozornili ochranári.

Intervencia pracovníkov ochrany prírody je však podľa nich veľmi dôležitá pri náleze mláďat a poranených jedincov dravcov ako sú sovy, sokol myšiar, myšiak hôrny či jastrab. V takomto prípade môže verejnosť nahlásením nálezu pomôcť zachrániť živočícha so spoločenskou hodnotou pohybujúcou sa v stovkách či tisíckach eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #korytnačka