V botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici vybudovali pocitový chodník

Chodník cez lávku pod korunami stromov je názov novej trasy, ktorá je súčasťou viac ako trojhektárového areálu Expozície tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách. Ponúka návštevníkom šancu precítiť rôznorodé prírodné materiály. Približne stodvadsať metrov dlhá trasa vedie lesom, križuje potok, v jej závere sa nachádza takzvaný pocitový chodníček určený najmä pre deti. Informovala o tom dnes Správa Tatranského národného parku.

07.08.2023 10:00
debata

Podľa vedúcej expozície Janky Černickej chceli novinkou predovšetkým najmenším návštevníkom botanickej záhrady dopriať nové pocity a zážitky.

„Takto majú príležitosť doslova na vlastnej koži precítiť rozličné prírodné materiály. Je všeobecne známe, že takéto pocitové chodníky majú pozitívny vplyv nielen na samotné zmysly, ale aj motoriku a koordináciu pohybov,“ vysvetlila.

Popri tom sa návštevníci môžu prejsť lesom a spoznať nielen umelo vytvorené alpína s flórou typickou pre jednotlivé vegetačné stupne, ale i prostredie, v ktorom dostáva prednosť príroda pred ľudskou rukou.

Trasu by časom mali oživiť ešte ďalšie vtáčie búdky a kŕmidlo, uvažuje sa aj nad fotopointom pri kmeni starej vŕby.

Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici ponúka počas svojej sezóny návštevníkom viac než tristo druhov horských rastlín aj s drevinami.

Na ploche 3,2 hektára sa môžu prejsť medzi skalkami s rastlinstvom vápencových a silikátových podkladov a vzhliadnuť vzácne a ohrozené druhy tatranskej kveteny. Prevádzkuje ju Správa Tatranského národného parku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #botanická záhrada #Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici