Splavovanie Prielomu Hornádu v Slovenskom raji nie je možné

Po búrkach a výdatných dažďoch stúpla hladina Hornádu v Slovenskom raji natoľko, že zaplavila na dvoch miestach turistický chodník v Prielome Hornádu. Ide podľa Správy národného parku (NP) Slovenský raj o výnimočný jav a vysoká vodná hladina prevyšujúca 200 centimetrov znemožnila jeho splavovanie. Rieka sa v národnom parku splavuje do výšky od 70 do 110 centimetrov.

14.08.2023 07:00
debata

„Potešujúce je, že drevené mólo aj schody na začiatku splavu aj napriek úplnému zaplaveniu nápor vody vydržali,“ uvádza Správa NP Slovenský raj.

Veľká voda však priniesla väčšie množstvo dreva a odpadu pochádzajúceho z územia nad Prielomom Hornádu, čo spôsobilo na zúžených miestach jeho prehradenie znemožňujúce v súčasnosti splavovanie. Preto splavovanie Prielomu Hornádu aj napriek priaznivému vodnému stavu až do vyriešenia tejto situácie ostáva uzavreté.

Po výdatných dažďoch je v roklinách stále veľmi vysoký stav vody. Správa NP preto žiada návštevníkov, aby tomu prispôsobili svoje správanie a vybavenie.

„Je potrebná vysoká nepremokavá obuv. Turistika v roklinách Slovenského raja nie je v súčasnosti vhodná pre malé deti,“ dodávajú ochranári. Aktuálne sú otvorené všetky rokliny v národnom parku

debata chyba
Viac na túto tému: #Hornád #splav