Poznáme najnavštevovanejšie miesto TANAP-u. Za jediný deň tam zavítalo 5146 turistov

Najnavštevovanejším miestom v Tatranskom národnom parku (TANAP) bol podľa výsledkov stredajšieho (16. 8.) sčítania turistov Hrebienok. Za jediný deň tam zavítalo 5146 turistov, teda cez tisíc viac ako minulý rok.

21.08.2023 07:00
debata

Vysokohorským prostredím národného parku prešlo pešo alebo na bicykli celkovo 27.216 ľudí. V porovnaní s vlaňajškom ide o nárast na úrovni 4000 návštevníkov. Informovala o tom Správa TANAP-u.

„Druhú priečku v rebríčku návštevnosti obsadilo aj tento rok Popradské pleso, kam si to namierilo 4784 turistov, 126 z nich na bicykli a z oboch smerov zaregistrovali dokopy 76 psov,“ uvádza Správa TANAP-u s tým, že v kurze bolo i Skalnaté pleso, ktoré si za svoj cieľ zvolilo viac ako 3200 ľudí a veľká väčšina z nich uprednostnila lanovku. Sedačka zo Štrbského Plesa na Solisko vyviezla takmer 1500 pasažierov, ďalších 197 vyšlo hore po vlastných.

„Spomedzi dvojice sledovaných vrcholov si prvenstvo už tradične udržali Rysy, na ktoré z oboch strán Tatier vystúpilo takmer 2000 turistov, o 788 viac ako vlani a tiež tri psy. Na Kriváň mierilo 757 návštevníkov,“ dodávajú ochranári.

V oravskej časti Západných Tatier turisti vyhľadávali najmä Roháčsku dolinu, za jeden deň ňou prešlo 1281 peších návštevníkov, 41 cyklistov a 29 psov. Lanovka na Brestovú prepravila 440 pasažierov.

Do liptovských dolín zavítalo celkovo 938 peších návštevníkov a 94 cyklistov. Spolu s nimi sa v sčítacích hárkoch ocitlo aj 44 psov.

Najviac ľudí prešlo rovnako ako minulý rok Žiarskou dolinou, do štatistík pribudlo 567 turistov, 54 cyklistov a 23 psov.

Medzi cyklistami sa najväčšej obľube tešila trasa z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom, ktorú si vybralo 156 návštevníkov, z nich 74 vsadilo na e-biky. Celkovo sa po TANAP-e pohybovalo 935 cyklistov, teda o niečo viac ako minulý rok.

Psičkári si opäť vyberali najmä oblasť Popradského plesa, v celom TANAP-e ich bolo v deň sčítania 321. Ochranárov zaujímal práve tento štatistický údaj.

„Boli sme zvedaví, či sa diskusia o pripravovaných obmedzeniach vstupu so psom do národného parku nejakým spôsobom odrazí aj vo výsledkoch tohtoročného spočítania. Zdá sa, že ľudia chceli využiť ešte poslednú príležitosť, že môžu zobrať svojich psíkov do vysokohorského prostredia bez akýchkoľvek zákazov,“ skonštatoval riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Návštevnosť vysokohorského prostredia sa v najstaršom slovenskom národnom parku eviduje od roku 1972.

Vďaka získaným údajom bude mať správca územia prehľad nielen o tom, aká je zaťaženosť jednotlivých lokalít, ale dáta poslúžia napríklad aj pri plánovaní prostriedkov na údržbu turistickej a informačnej siete.

Najviac turistov v polstoročnej histórii spočítania prešlo za jediný deň vysokohorským prostredím v roku 2020, konkrétne ich bolo cez 30.200.

Naopak, najmenej to bolo v roku 2012, keď napočítali v TANAP-e 7660 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #TANAP #Hrebienok