V Slovenskom raji pribudli zberné miesta na vratné obaly

Nové zberné miesta na vratné obaly v týchto dňoch pribudli už aj v Slovenskom raji. Návštevníci sa vďaka nim môžu zbaviť použitých obalov ekologicky a zároveň podporiť národný park (NP). Informovala o tom Správa NP Slovenský raj s tým, že špeciálne zberné nádoby pribudli v Podlesku a tiež v lokalite Dedinky.

28.08.2023 14:00
debata

Ide o projekt realizovaný pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR, v rámci ktorého umiestňujú 12 špeciálnych zberných košov v siedmich národných parkoch Slovenska. Koše sú navrhnuté na maximálne jednoduché použitie a zároveň sú odolné voči medveďom.

„Do košov, prosíme, vhadzujte iba zálohované obaly označené symbolom ‚Z‘. Vhadzovaním iného druhu odpadu či predmetov môže dôjsť k poškodeniu koša, znehodnoteniu jeho obsahu a, samozrejme, ku skomplikovaniu práce pre personál, ktorý sa o ne stará,“ uvádza Správa NP Slovenský raj.

Výnosy z následného zálohovania zozbieraného odpadu následne poputujú na infraštruktúru národného parku. „Sme radi, že sme sa stali vzorovým príkladom pre iné krajiny. Touto aktivitou chceme eliminovať vznik voľne pohodeného odpadu a podporiť rozvoj, ochranu a čistotu národných parkov,“ uviedol pred časom riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

Ich snahou je spoločne s envirorezortom zabezpečiť čo najvyššiu mieru návratnosti obalov. Áč dodal, že vlani sa vyzbieralo viac ako 820 miliónov nápojových obalov prostredníctvom takmer 3000 odberných miest. Od začiatku zálohovania toto číslo presiahlo hranicu 1,3 miliardy nápojových obalov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #vratné obaly