Dve minúty adrenalínu nad stometrovou priepasťou. Traverz Hrádok zvládajú aj ženy s deťmi či seniori

Vo chvíli, keď už sedím v postroji a dostávam posledné inštrukcie pred traverzom na lane medzi dvoma protiľahlými skalnými stenami v stometrovej výške, prestávam si byť istá. Aj v tejto chvíli si to ešte možno rozmyslieť a povedať: "Nie, nejdem, odopnite ma!" Ale hanba mi nedovolí. Adrenalín dosahuje maximum. Odtiahnem tvár od lana, ako mi kázali, aby som si na nej neurobila "cestný lišaj" v rýchlosti možno 60 km/hod. Štart. Uááá!

16.09.2023 06:00
traverz, traverz Hrádok, lanové premostenie Foto:
Traverz má dĺžku 250 metrov. ,,Preletíte" ho za dve minúty.
debata

Už niet cesty späť. Teraz si už len užívaj ten pohľad na skalnú stenu a nemaj zatvorené oči, pretože to nijako nepomôže. Jazdu si treba vychutnať. Veď v tandeme to tu „dávajú“ aj matky s deťmi a jedna návštevníčka vraj mala 76 rokov! Čo poviem svojmu tínedžerovi, že mama to nezvládla? Keď sa sem, do horolezeckej oblasti Hrádok v pohorí Vtáčnik, mama odhodlala prísť, tak teraz sa už mama musí spustiť. Aké dvojzmyselné.

Juro Kankula vás pri okraji priepasti... Foto: Bianka Stuppacherová
traverz, Traverz Hrádok, lanové premostenie Juro Kankula vás pri okraji priepasti "posotí". A prežijete.

Traverz nie je zipline, záver rúčkujete

Lanové premostenie dvoch protiľahlých skalných stien sa nachádza v pohorí Vtáčnik, v horolezeckej oblasti Hrádok v okrese Prievidza. „Nebol to nejaký biznisplán, ale vlastne splnenie detského sna,“ hovorí Juraj Kankula, jeden z organizátorov.

„Sme partia, čo lezieme, občas aj do jaskýň, a keď sme toto miesto zbadali, vravíme si – skúsme to premostiť lanom. Tá skalná stena má výšku sto metrov a pohľad nadol je jedinečný. Samotný traverz je dlhý 250 metrov. Postupne sa nám začínali ozývať ľudia, že by chceli prísť a vyskúšať si to. Začali sme to teda robiť aj pre nich. Za päť rokov nášho fungovania tu pretraverzovalo okolo dvetisíc ľudí.“

Traverz nie je ako zipline, na ktorej sa človek odvezie z vyššieho bodu A do stanice v nižšie položenom bode B a je potrebné zabrzdiť. Travez je horizontálny a v určitom bode má previs. Človek, ktorý sa spustí po lane určitou rýchlosťou, sa v konkrétnom mieste prirodzene zastaví a zvyšok cesty musí dorúčkovať.

Rýchlosť, akou pôjde, aj miesto, kde sa zastaví, závisia od jeho hmotnosti. Ľahší ľudia logicky naberú menšiu rýchlosť, ale lano zas v závere nestiahnu príliš hlboko. Ťažší uháňajú rýchlejšie, ale v závere klesnú hlbšie a následne musia vyrúčkovať „dlhšiu vzdialenosť a trochu vyšší previs“.

Sú možné aj tandemy, obyčajne rodič s dieťaťom, lano však unesie aj dvoch dospelých. Mali tu dokonca aj mladomanželov, hoci nevesta z bezpečnostných dôvodov nemala svadobné šaty.

Juro Kankula. Jeden z hlavných organizátorov... Foto: Bianka Stuppacherová
traverz, traverz Hrádok, lanové premostenie Juro Kankula. Jeden z hlavných organizátorov Traverzu Hrádok.

Brzdy nie sú potrebné. Rúčkovať do cieľa, kde čaká pomoc, treba približne tridsať metrov a zvláda to prakticky každý – aj rodič, čo ide v tandeme s potomkom. „Už sme tu mali aj dôchodkyne, zvládne to aj matka s dieťaťom. Ak by nevládala dorúčkovať, pošleme jej pomocné lano a vytiahneme ju,“ dodáva Juro Kankula.

Neskáčte, ja vás posotím

Pocity? Na začiatku je človek, ktorého obliekajú do postroja, síce odhodlaný, ale vystresovaný a celý „rozklepaný“. Nájde sa zopár jedincov, čo si to rozmyslia ešte tesne pred štartom. Ak však pretraverzujú, v závere sú všetci vysmiati. Stresové hormóny nahradia endorfíny a človeka zaplaví pocit šťastia.

Že to dokázal.

Že to prežil.

Ako hovoria organizátori traverzu: Skutočný život sa začína až za hranicou komfortnej zóny. Slovensko je blízke a prekvapivé.

Tento kríž môže spočiatku narušiť odhodlanie... Foto: Bianka Stuppacherová
traverz, traverz Hrádok, lanové premostenie Tento kríž môže spočiatku narušiť odhodlanie traverzovať, s traverzom však nijako nesúvisí. Je postavený na pamiatku A. Kováčovi, ktorý tu zahynul v roku 2011.

„Neskáčte, posadíte sa do postroja upevneného na lane a ja vás posotím,“ vysvetľuje spoluorganizátor lanového premostenia. Sekundy pred štartom prichádza nával strachu, stresu i úzkosti. Následne ,mnohí počas jazdy kričia. „Hovoríme tomu zvukové efekty,“ smeje sa Juraj Kankula.

„Človek zažije taký nával adrenalínu, že ani nevie skontrolovať, čo z neho v danej chvíli vybehne.“ Ehm, aj toto by mohlo byť dvojzmyselné. A sponzorom akcie by sa mohol stať výrobca plienok.

Keď sa už rozbehnete po lane nad priepasťou, niet cesty späť. Taký je život. Uááá!

(A viete, že som potom išla ešte raz?)

Traverz Hrádok

  • Táto akcia sa organizuje od roku 2018, iba niekoľkokrát ročne, vždy len počas víkendu. Vítaní sú všetci, bez obmedzenia váhy alebo veku.
  • Za päť rokov fungovania si traverz vyskúšalo okolo dvetisíc ľudí. Všetci prežili.
  • Traverz sa organizuje nepravidelne, podľa toho, ako sa podarí zladiť termíny. Obyčajne dvakrát ročne počas víkendov. Termíny sa vypíšu na Fb stránke „Traverz Hrádok“.
  • Výstroj vám požičajú na mieste, netreba si nič nosiť.
  • Vstupné je vo forme dobrovoľného príspevku, aby sa pokryli náklady na laná, kladky, postroje, prácu a čas ľudí v tíme. Traverz nemá sponzorov.
  • Autom sa dá prísť na Chatu pod Končitou (obec Kamenec pod Vtáčnikom), odtiaľ treba ísť asi 20 minút pešo po štrkovej ceste.
  • Trasa býva vyznačená, treba sledovať šípky s nápisom HRÁDOK.
  • V prípade nepriaznivej predpovede počasia sa avizovaná akcia ruší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #adrenalín #traverz #traverz Hrádok #lanové premostenie