V zberných nádobách na zálohované obaly nachádzajú v TANAPe plienky či potraviny

Správa Tatranského národného parku (TANAP) apeluje na návštevníkov, aby do zberných nádob určených na zálohované obaly vhadzovali len fľaše a plechovky označené symbolom „Z“. Nádoby umiestnili do viacerých lokalít vo Vysokých Tatrách ešte počas leta. Ako sa však ukázalo, turisti do nich vhadzujú rôznorodý odpad vrátane zvyškov potravín, jednorazových pohárov, igelitových vreciek či použitých detských plienok. Informovali o tom ochranári na sociálnej sieti.

23.09.2023 14:00
debata

Prvú zo zberných nádob na zálohované obaly osadili v júli na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. Postupne pribudli aj v iných častiach TANAPu a ďalších národných parkoch. Pohľad pri ich vyprázdňovaní v Tatrách však ochranárov neteší.

„Pri vyprázdňovaní špeciálnych zberných nádob sa na vlastné oči presviedčame, že vynachádzavosť niektorých návštevníkov ozaj nepozná hranice. Hoci piktogramy aj text na nádobách hovoria jasnou rečou, skutočnosť je diametrálne odlišná,“ komentovali.

Podľa Správy TANAPu našli nevhodný odpad nielen pracovníci z ochranného obvodu Vyšné Hágy v kontajneri nad Tatranskou Poliankou, ale aj ďalší.

„Je až neuveriteľné, že nejaká mamička alebo otecko si dá tú námahu a plienky, ktoré už splnili svoj účel, zabalí do balíčka tak, aby sa zmestili do vhadzovacieho otvoru navrhnutého prednostne pre PET fľaše,“ poznamenala správa národného parku.

Projekt, v rámci ktorého boli špeciálne zberné koše umiestnené v siedmich národných parkoch Slovenska, je realizovaný pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR.

Odolnosť zbernej nádoby testovali medvede hnedé v Zoologickej záhrade Bojnice v spolupráci so Zásahovým tímom pre medveďa hnedého. Tie sa do nej ani počas jednej hodiny nedostali.

Návštevníci sa môžu vrátením prázdneho zálohovaného obalu do špeciálnej zbernej nádoby vzdať zálohy, podporiť konkrétny národný park a prispieť tak k obnove a ochrane prírodného dedičstva Slovenska.

Vhadzovaním iného druhu odpadu či predmetov môžu nádobu nielen poškodiť, ale zároveň skomplikovať prácu zamestnancom, ktorí sa o ne starajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP #zberné suroviny #Správa TANAP