Medveď roztrhal v horách dvojicu turistov, ich posledná správa máta rodinu

Hory sú krásne v každom ročnom období a ich mágia láka turistov túlať sa chodníčkami, dýchať čerstvý vzduch a vychutnávať si pokoj. Zvlášť koniec leta je na túry a kempovanie ako stvorený, no spomínaný pokoj nie je v divokej prírode nikdy úplne zaručený.

20.10.2023 06:00
debata (58)

Na svoj výlet do hôr doplatila aj dvojica turistov, ktorá sa z týždňovej dovolenky viac nevrátila.

Prípad sa odohral na konci septembra, v jednom z najkrajších národných parkov sveta.

Banff v kanadskej Alberte je známy svojimi vysokými končiarmi, tyrkysovými ľadovcovými jazerami, no, žiaľ, aj výskytom medveďov grizly.

Keď sa starší pár Doug Inglis a Jenny Gusse so svojím psom vybrali do tohto očarujúceho parku, netušili, že ich na druhý deň nájdu strážcovia parku mŕtvych.

Národný park Banff vydal na Facebooku vyhlásenie, v ktorom vysvetľuje, že v piatok 29. septembra okolo 20. hodiny dostal „upozornenie zo zariadenia inRech/GPS indikujúce útok medveďa“. Incident sa odohral v údolí rieky Red Deer, západne od ranča Ya Ha Tinda.

Kanadský park okamžite zmobilizoval zásahový tím špecializovaný na útoky divokých zvierat. Poveternostné podmienky však v tom čase neumožňovali použitie vrtuľníka a zásahový tím sa na miesto stretu ľudí so šelmou presúval pešo.

Záchranári našli dvojicu 62-ročných turistov v sobotu skoro ráno, žiaľ, bolo už neskoro.

Posledná správa

Colin Inglis, strýko Douga Inglisa, o dvojici pre CBC povedal, že milovali prírodu a s pobytom v horách – túrami, kanoistikou aj zdolávaním divokých riek – mali veľa skúseností.

Dvojica navyše posielala rodine pravidelne dvakrát denne aktualizácie o svojom pobyte. Colin spomína, že v piatok 29. septembra dostal od páru správu, že sa im nepodarilo dostať na plánované miesto, ale že sú v poriadku“ a rozhodli sa postaviť si stan tam, kde ich pristihol večer.

Nebola to však posledná správa, ktorú Colin v ten večer dostal od páru. Dougov strýko si neskôr všimol aj ďalší odkaz: „Strašný útok medveďa.“

NEPOUZ, medveď, zoo Čítajte viac Škandál, či omyl? Ľudia obvinili zoo, že namiesto medveďov ukazuje hercov v kožuchoch, pozrite si video

Rarita alebo keď štatistiky neplatia

Na agresívneho medveďa nakoniec natrafil aj zásahový tím, ktorý sa vydal na pomoc Dougovi a Jenny. Grizlyho preto namieste utratili, aby sa predišlo ďalším útokom.

Organizácia Parks Canada vo vyhlásení pre CBC uviedla, že útoky medveďov sú zriedkavé a smrteľné incidenty sú ešte menej časté. Za posledných 10 rokov boli zaznamenané tri nefatálne kontaktné stretnutia s medveďmi grizly v národnom parku Banff. Tieto incidenty boli výsledkom nečakaných stretnutí. Toto nešťastie je prvým úmrtím spôsobeným medveďom grizlym zaznamenaným v národnom parku Banff za posledné desaťročia.

Kanada, Ottawa, parlament, hmla Čítajte viac Zima ako na Marse či najsevernejšia osada: 7 zaujímavostí o Kanade

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Kanada #grizzly #grizly #útok medveďa