Nepodceňujte zimné podmienky na horách, váš výlet sa môže skončiť fatálne

Zimná turistika na horách prináša riziká. Podcenenie zimných podmienok tak môže viesť k úrazom, priblížil z turistického klubu Hikemates Patrik Pajta s tým, že ostražitý treba byť najmä na zľadovatených chodníkoch.

27.12.2023 08:00
debata

Podotkol, že vianočné sviatky prinášajú do hôr vyšší počet turistov, medzi ktorými sú aj tí menej skúsení.

„Odporúčam turistom, aby nepodceňovali podmienky na horách, túru začali skoro ráno a mali adekvátnu zimnú výbavu, v ktorej nesmú chýbať paličky, turistické mačky a pri pohybe v lavínovom teréne aj lavínová výstroj,“ uviedol Pajta.

Upozornil tiež na pohyb v hlbokom snehu, ktorý dokáže pohyb turistu výrazne spomaliť a vyčerpať. „Pri pohybe v tomto teréne sa môžu turistom hodiť snežnice, takéto túry sú však vhodné pre skúsenejších,“ do­dal.

Základom bezpečného pohybu po horách je podľa neho príprava, zvolenie adekvátnej výbavy či výber vhodnej trasy a sledovanie aktuálnej predpovede počasia, ktoré sa na horách môže rýchlo zmeniť.

Treba mať podľa jeho slov teplé, funkčné oblečenie a dostatok tekutín a jedla. Dôležitý je aj výber vhodnej lokality, najmä ak sa plánuje túra s deťmi, či prispôsobenie náročnosti trasy.

„V každom prípade odporúčam turistom, aby miesto, kam sa chystajú na túru, oznámili svojim blízkym, v prípade úrazu to výrazne zrýchli záchranu,“ podotkol.

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #zima #zimná turistika