K betlehemu pri Rainerke pribudol niekoľkometrový nosič

Pri Rainerovej chate vo Vysokých Tatrách pribudla ďalšia niekoľkometrová stavba zo snehu. Ide o sediaceho vysokohorského nosiča. Podobne ako betlehem zo snehu ho vyrezal horský nosič a niekdajší chatár Peter Petras starší.

03.02.2024 10:00
debata (1)
Vandali dali betlehemu v tomto roku pokoj,... Foto: Facebook Rainerova chata - official
NEPOUZ, Rainerova chata Vandali dali betlehemu v tomto roku pokoj, niekto však poškodil drevenú sochu horského vodcu.

Zdroj: Facebook

Kým minulé roky pripomínal skôr jeho, v tomto roku nesie podobu vysokohorského nosiča a chatára Viktora Beránka.

Ako ďalej povedal Petras, snehová socha nosiča v sede má výšku 3,5 metra. „Ak by sa nosič postavil, mal by 4,5 metra,“ poznamenal s humorom.

Návštevníkov chaty a jej okolia ale necháva autor sochy hádať, koho dielo znázorňuje. „Snažil som sa, aby pripomínalo Viktora, lebo si to zaslúži. Snáď sa bude na neho podobať čím ďalej tým viac. I keď je socha už hotová, stále ju opravujem a dolaďujem detaily a črty,“ vysvetlil Petras.

Pri chate na Starolesnianskej poľane ešte stále stojí aj betlehem, ktorý Petras dokončil pred Vianocami. Kým vlani ho poškodili vandali, ktorí jeho sochy obliali červeným vínom, v tomto roku to boli dažde, ktoré podľa staviteľa dielo poznačili.

Vandali dali betlehemu v tomto roku pokoj,... Foto: Facebook Rainerova chata - official
NEPOUZ, Rainerova chata Vandali dali betlehemu v tomto roku pokoj, niekto však poškodil drevenú sochu horského vodcu.

„Teraz som sa sústredil na sochu nosiča, no možno, ak bude ešte vhodný sneh, betlehem opravím,“ poznamenal. Najbližšie už ale pri chate začnú nakladať sneh na ďalšie diela, a to veľkonočné kraslice.

Hoci sa vandali v tomto roku betlehemu nedotkli, poškodili tentokrát drevenú sochu horského vodcu stojacu pri chate. „Niekto do nej zaťal čakanom alebo niečim iným, sú v nej tri diery. Veľmi ma mrzí, že sú niektorí ľudia takýto,“ skonštatoval Petras.

Socha má podobu poľského gorala a horského vodcu Klimenta Bachledu (1849–1910). „Mám bližšie k tej druhej strane Tatier, ku goralským tradíciám, aj čo sa týka horských vodcov, ja sám pochádzam zo Zamaguria,“ vysvetlil Petras, prečo stojí pri chate socha poľského horského vodcu a nie slovenského.

Rainerova chata vo Vysokých Tatrách, oficiálne nazývaná útulňa, vlani oslávila 160. výročie svojho postavenia, a tiež 25. výročie opätovného otvorenia. Vybudovať ju dal Ján Juraj Rainer (1800–1872), po postavení chaty Kamzík v susedstve však stratila svoje opodstatnenie. V roku 1997 sa do obnovy najstaršej chaty v Tatrách pustil Peter Petras starší, verejnosti slúži od roku 1998.

V súčasnosti tam ako chatár pôsobí jeho syn, Peter Petras mladší. Súčasťou jej priestorov je malá expozícia histórie a súčasnosti horských nosičov, zbierka starého horolezeckého náradia a starých lyží. Nachádza sa asi polhodinu chôdze od strediska Hrebienok. Priamy chodník k chate je však v súčasnosti uzavretý pre zosuv skál, obchádzka vedie okolo Bilíkovej chaty.

sneh, zima, hory, les, túra, počasie, mráz Čítajte viac Chodník na Rainerovu chatu z Hrebienka ostáva cez zimu uzavretý, ľudia aj tak riskujú Belianska jaskyňa, kvaple, stalagmity, stalaktity, stalagnáty Čítajte viac Návštevnosť Belianskej jaskyne vlani stúpla. Aké má čísla?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rainerova chata