V raji sa na žaby pripravili v predstihu

K jarnému obdobiu patrí aj putovanie obojživelníkov k vodným nádržiam – miestam ich rozmnožovania. Keďže tohtoročné počasie vylákalo prvé ropuchy už v prvej dekáde marca, pracovníci Správy Národného parku Slovenský raj vybudovali zábrany v značnom predstihu oproti iným rokom. Informovali o tom na sociálnej sieti. Ako vysvetlili, tie znemožnia žabám prechod cez cestu a neskončia tak pod kolesami áut.

04.04.2024 08:00
debata

Podľa ochranárov z národného parku ide o náročné obdobie, pretože obojživelníky je potrebné chodiť pravidelne prenášať spoza zábran na druhú stranu cesty. V lokalite Petakovec pri Kluknave, pri ceste do Margecian a do Košíc, si situáciu uľahčili. „Už niekoľko rokov aj tu staviame zábrany, spoza ktorých však žaby prenášať netreba. Zábrany staviame na okraji lesnej cesty, paralelnej so štátnou komunikáciou druhej triedy, a na dvoch miestach budujeme „privádzače“ k dvom podchodom, ktoré sú súčasťou tejto dopravnej infraštruktúry,“ uviedli. Žaby podľa nich doputujú k prekážke a pozdĺž nej sa dostanú až k cestnému podchodu. Ním bezpečne prejdú na druhú stranu. Viac ako 500 metrov zábran je toho podľa Správy NP Slovenský raj overenou zárukou.

Hoci od úvodu marca sa žaby neobjavili, v jednotlivých lokalitách ich čakajú každým dňom. „Veríme, že sme im aj vďaka pochopeniu miestneho urbariátu a práci miestneho bagristu ich láskyplnú púť urobili bezpečnejšou,“ skonštatovali ochranári.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #žaby