Kdeže hamburger, Američania milujú mac-and-cheese

Kdeže hamburger, to nie je žiadne americké národné jedlo... Američania sú predovšetkým na mac-and-cheese, tradičné jedlo z cestovín a syra, ktorý sa stal nedávno módnym hitom a reštaurácie ho ponúkajú vo veľkej hojnosti.

22.04.2012 00:00
mac-and-cheese Foto:
Kráľom lacných a chutných jedál je pre Američanov jednoznačne mac-and-cheese, cestoviny so syrovou omáčkou.
debata (30)

„Mac-and-cheese, to je super, je to kalorické a ťažké, skrátka ako Američania,“ smeje sa Rebecca Harmanová, úradníčka vo Washingtone, ktorá stojí v rade pred CapMac, špecializovaným kamiónom s kuchyňou.

Toto jedlo, ktoré Američania jedia od kolísky až po hrob, tvoria cestoviny, najčastejšie mušličky alebo makaróny, so syrovou omáčkou, horčicou a paprikou. To všetko zdobené postrúhaným syrom, vysvetľuje Brian Arnoff, mladý kuchár v CapMac.

„Je to jedno z najobľúbenejších jedál Američanov, ľudia ho milujú či už ako hlavný chod alebo ako predjedlo. Je to jedlo ich detstva, Američania na ňom vyrástli,“ hovorí mladý kuchár, ktorý sa naučil variť cestoviny v talianskej Florencii.

„Všetci ho milujú, deti i dospelí, ľahko sa to uvarí, je to chutné a nie je to drahé,“ konštatuje jeden zo zákazníkov, 28-ročný Nick Broderick. V každom americkom supermarkete sa tento„macaroni and cheese diner“ dá zohnať. V regáloch dominuje značka Kraft Foods. Táto firma prišla ako prvá už v roku 1937 s hotovým jedlom v škatuli s omáčkou vo vrecku.

Recept vraj pochádza zo stredoveku, tvrdí Robert Dunn. Uisťuje, že sa o ňom môžeme dočítať v talianskych kuchárkach zo 14. storočia a že ho v roku 1802 v Bielom dome servíroval ako prílohu Thomas Jefferson. V Spojených štátoch má dlhšiu tradíciu ako hamburger alebo hot dog.

Štyridsaťdvaročný majiteľ reštaurácie z Connecticutu na severovýchode Spojených štátov si v meste Monroe otvoril pred tromi rokmi MacDaddy´s Macaroni and Cheese Bar, ktorý sa teší obrovskému záujmu a s úspechom svoje nápady predáva. „Desať reštaurácií otvorím ešte v Texase, päť v Kalifornii, dve vo Washingtone a dve v New Yorku,“ teší sa.

„Je to veľmi módne a táto tendencia bude pokračovať,“ uisťuje reštauratér, ktorý na svojom jedálnom lístku ponúka dvadsať druhov mac-and-cheese. Tvoria ich rôzne druhy cestovín a syra so šampiňónmi, kuracím mäsom, so špenátom, chrenom, krevetami či dokonca s homárom. „Prežívame ťažké časy z finančného hľadiska a priemerný zákazník u mňa zaplatí 12 dolárov za jedlo i pitie,“ zdôrazňuje.

Mac-and-cheese sa stal kráľom lacných jedál, ale nachádza sa aj na jedálnych lístkoch v luxusných reštauráciách, kde sa servíruje s homárom. Adam Sobel, šéfkuchár hotelu Four Seasons vo Washingtone, potvrdzuje, že je to obľúbené jedlo Američanov. Púšťa sa do značne nezvyčajných variácií, premieňa mac-and-cheese na sushi, hamburger alebo pizzu.

Denník The Washington Post dokonca minulý týždeň priniesol na celej strane nekonečné variácie tohto pokrmu, ktorý si získal čestné miesto na stoloch Američanov. Táto zmes masla, syra a ďalších kaloricky výdatných potravín však neprispieva k štíhlej línii.

„Pre moju váhu to nie je dobré,“ vyhlasuje 45-ročný úradník ministerstva práce David Mead, ktorý sa vraj snaží obmedziť mac-and-cheese len raz za mesiac. „Ľuďom toto jedlo veľmi chutí a nemyslia na kalórie,“ podotýka majiteľ reštaurácie MacDaddy´s. Uisťuje však, že ho zo svojho jedálnička nestiahne, jedine ak by ho zakazoval zákon.

30 debata chyba