Katalánska kráska Barcelona - tieto miesta nevynechajte

Azda každého pri návšteve Barcelony zaujme predovšetkým fakt, že je vytvorená doslova pre život. Každých pár sto metrov nájdete verejný priestor pre spoločné trávenie času - petangové ihrisko, pingpongový stôl, možnosti pre skaterov... Hoci Španielsko aktuálne prežíva krízu, Barcelona zrejme peniaze na veci verejné neľutuje. Skôr naopak.

11.11.2013 06:00
Parc Guell Foto:
Parc Guell treba vidieť na vlastné oči.
debata

Španieli údajne Kataláncov veľmi v láske nemajú a podobne to zrejme bude platiť aj opačne. Barcelona je druhým najväčším mestom Španielska, ale v prvom rade hlavným mestom Katalánska. Poukazuje na to na každom kroku – napríklad v metre, kde všetky nápisy sú najprv v katalánčine, potom v španielčine a angličtine. Z balkónov obyvateľov tohto mesta, z okien či vo výkladoch obchodov visia katalánske zástavy a lokálpatriotizmus cítiť doslova na každom kroku.

Čo v Barcelone musíte vidieť?

1. Sagrada Familia

Chrám, kvôli ktorému do Barcelony cestujú tisícky a tisícky návštevníkov. Navrhol a začal ju stavať známy architekt Antonio Gaudí. Sagrada Familia je pritom dodnes rozostavaná a ukončenie prác je naplánované na rok 2026 – teda na 100. výročie Gaudího úmrtia. Napriek tomu, že dnes je predovšetkým turistickým miestom, v jej spodnej časti si môžete vychutnať klasickú omšu či iné náboženské obrady. Dolná kaplnka neponúka toľko pompéznosti či netradičnosti, no atmosféra nenechá ani v nej nikoho chladným.

Prehliadka chrámu sa končí stručným vysvetlením práce a myslenia Antonia Gaudího, ktorý bol pri svojich prácach inšpirovaný najmä svetom prírody. Keď návštevník zbadá konkrétne fotografie rastlín a stromov, ktoré Gaudí pri svojich prechádzkach pozoroval, okamžite si uvedomí reálnu prepojenosť a nadväznosť na jeho architektonické umenie. Ak sa sem vydáte, rozhodne sa pripravte na dlhý rad čakajúcich turistov, ktorý však ide pomerne rýchlo.

Sagrada Familia - jeden zo symbolov mesta. Foto: Ľuboš Žinčík
Sagrada Familia Sagrada Familia - jeden zo symbolov mesta.

2. Parc Güell

Ďalší Gaudího architektonický skvost, ktorý pôvodne mal byť mestom v meste – mestskou časťou pre majetnejších Barcelončanov. Výstavba však bola dosť nákladná, a tak sa postavili iba dva domy a centrum pozostávajúce z množstva stĺpov. Podľa Gaudího plánov tu mala byť tržnica. Ďalej tu možno nájsť park spojený s vyhliadkou na mesto a krásne záhrady, v ktorých pokojne môžete stráviť aj celý deň. Avšak len za predpokladu, že vám nebude prekážať naozaj veľké množstvo turistov, ktorým sa v tomto parku rozhodne nevyhnete.

Okrem naozaj zaujímavej architektúry a krásneho výhľadu na Barcelonu tu uvidíte aj dom, v ktorom Gaudí prežil posledné roky svojho života. Umelcove skvosty však nájdete aj prechádzkou centrom mesta, kde si budovy navrhnuté ním určite všimnete…

3. Stredozemné more

Áno, Stredozemné more môžete vidieť aj inde. Ale ak by ste sa vydali do Barcelony vo februári či marci, kedy pláž nie je taká preplnená turistami, nemôžete si prechádzku nechať ujsť! Málokde nájdete taký pokoj a také dokonalé miesto na kávu do ruky či posedenie v kaviarni priamo na pobrežie. Pláž je v Barcelone súčaťou mesta a nie je žiadnou zachádzakou, ktorú by ste si urobiť nemohli. Cestou na ňu navyše môžete “zablúdiť” do Olympijského mestečka, kde boli ubytovaní športovci počas letných olympijských hier v roku 1992.

Pláž v Barcelone sa oplatí navštíviť v každom... Foto: Ľuboš Žinčík
plaz Barcelona Pláž v Barcelone sa oplatí navštíviť v každom ročnom období.

4. La Rambla

Vyše kilometra dlhá ulica výhradne pre chodcov spája Monument Krištofa Kolumba v prístave Vell s námestím v samotnom centre Barcelony Plaça de Catalunya. Ide o najrušnejšiu a turistami najnavštevovavejšiu ulicu. Ponúka množstvo obchodov a obchodíkov, podnikov, reštaurácií a nočných barov. Cez deň môžete nakúpiť v trhových stánkoch rozličný tovar, večer a v noci sa môžete nechať osloviť fascinujúcimi pouličnými artistami. Rozhodne však buďte v strehu, práve pre svoju obľúbenosť turistami je La Rambla vyhľadávaná aj vreckármi. Na La Rambla nájdete aj typický španielsky trh La Boqueria, ktorý ponúka tradičné španielske pochúťky od mäsa a údenín, cez ovocie a zeleninu až po zmrzlinu.

Fontána v spojení s hudbou a farbami je... Foto: Ľuboš Žinčík
Font Magica Fontána v spojení s hudbou a farbami je nezabudnuteľný zážitok.

5. Museum Nacional d’Art de Catalunya

Ak by ste aj do tohto múzea priamo nevkročili, určite okolo neho pôjdete. Pred ním sa totiž nachádza slávna Font Mágica, najväčšia spievajúca a svetelná fontána. Zažiť ju naživo je ozajstný zážitok – je naozaj veľkolepá. Byť v Barcelone, a nevidieť ju, je akoby ste toto mesto nikdy nenavštívili.

Takmer hneď za múzeom sa navyše nachádza dejisko už spomínanej olympiády, a tak sa môžete prejsť po miestach otvárajúceho a záverečného ceremoniálu, ale aj jednotlivých športových disciplín.

Nou Camp zaujme nielen futbalových fanúšikov. Foto: Ľuboš Žinčík
Camp Nou Nou Camp zaujme nielen futbalových fanúšikov.

6. Camp Nou

Ak sa v Barcelone pri vstupoch do niektorých kostolov, chrámov či parkov neplatí žiadne vstupné a pri iných je vstupné pomerne nízke alebo aspoň priemerné, o Camp Nou to vôbec neplatí. Už pri úvodnom kupovaní lístka pochopíte, že toto je v Barceone to najdôležitejšie a to, čo si domáci najviac vážia.

Lístok platí pre múzeum aj vstup na samotný štadión. Návšteva múzea tohto legendárneho futbalového klubu je naozaj nezabudnuteľná. Je na technologicky vysokej úrovni a ak ste ozajstným fanúšikom, určite pri skúmaní pohárov či opätovnom sledovaní rozhodujúcich momentov z rozličných historických zápasov dokážete stráviť aj dlhé hodiny. Nazriete nielen do histórie, ale aj do súčasnej šatne futbalistov, do ich kaplnky, v ktorej sa môžu pred zápasom pomodliť, nahliadnete do miest pre novinárov, ktorí majú naozaj najlepší výhľad, ale aj sa dotknete trávnika, ktorý by si zaslúžil ocenenie za kvalitu a jemnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #Gaudí #Sagrada Familia #Parc Güell #Nou Camp #La Rambla