Top mestá 2013 - tieto boli v minulom roku naj

Titul naj mestá síce získali už v roku 2013, to však nič nemení na ich jedinečnosti. Ak ste ich nestihli obehnúť v uplynulom roku, môžete niektoré navštíviť v tom nasledujúcom.

28.12.2013 06:00
San Francisco Foto:
San Francisco je podľa Lonely Planet mestom roku 2013.
debata (1)

Známa webstránka pre cestovateľov a vydavateľ sprievodcov Lonely PLanet každý rok dáva tipy na mestá, ktoré treba v rámci možností navštíviť. Možno vás inšpirujú pri výbere nasledujúcej dovolenky.

1. San Francisco

Mesto, ktorého symbolom je známy most Golden... Foto: flog.pravda.sk/pietro
San Francisco mesto Mesto, ktorého symbolom je známy most Golden Bridge je stále obľúbenou destináciou mnohých turistov. Získava si ich možnosťou potuliek sympatickými uličkami, návštevou neďalekého Alcatrazu a najmä neopakovateľnou atmosférou, dotvorenou známymi električkami. Lonely Planet mesto odporúča najmä pre možnosti kultúrneho vyžitia a rôznych akcií ako aj výbornej kuchyni.

2. Amsterdam

Bicykle, coffee shopy s ponukou marihuany či... Foto: flog.pravda.sk/sysell
Amsterdam mesto Bicykle, coffee shopy s ponukou marihuany či nemravná štvrť červených svetiel alebo tulipány. To všetko si človek predstaví pod pojmom Amsterdam. Dobrou správou je aj dokončenie desaťročnej rekonštrukcie slávneho Rijksmuseum. Jednoducho, v Amsterdame si na svoje prídu tak milovníci umenia, ako aj zábavy.

3. Hyderabad

Toto mesto v Indii bolo kedysi neuveriteľne... Foto: Wikipedia.com/Didier Tais
Hyderabad mesto Toto mesto v Indii bolo kedysi neuveriteľne bohaté. Storočiami krásne paláce a záhrady zanikali, dnes našťastie aspoň niektoré (napríklad Falaknuma palác) poodhaľujú jeho dávnu nádheru. Mesto ešte vždy nie je zaplavené turistami a to nesporne patrí k jeho čaru.

4. Londonderry/De­rry

Londonderry bolo v minulom roku mestom kultúry... Foto: Wikipedia.com/Ardfern
Derry Londonderry bolo v minulom roku mestom kultúry v rámci Spojeného kráľovstva, mnoho si však prenáša aj do roku 2014. Už tradične hostí odovzdávanie Turnerovej ceny pre výtvarníka zo Spojeného kráľovska do 50 rokov či jazzový festival. Toto milé mesto sa hodí na výlet tak pre páry ako aj pre celú rodinu.

5. Peking

Peking patrí medzi najľudnatejšie mestá na... Foto: Wikipedia.com/Nggsc
Peking mesto Peking patrí medzi najľudnatejšie mestá na svete. Turistov fascinuje vibrujúcimi ulicami a hoci olympiáda v roku 2008 je už minulosťou, ešte vždy ju v meste cítiť. Návštevníci nemajú problém zorientovať vďaka anglickým označeniam. Okrem toho sa o Pekingu nenadarmo hovorí, že je v Číne aj hlavným mestom kultúry. Práve ona spolu s prijateľnými cenami a možnosťou ochutnať rôzne netradičné potraviny patria k najsilnejším lákadlám tejto metropoly.

6. Christchurch

,,Zelenú záhradu" Nového Zélandu... Foto: Wikipedia/edwin.11
Christchurch mesto ,,Zelenú záhradu" Nového Zélandu zasiahlo v rokoch 2010 a 2011 zemetrasenie. Jej obyvatelia aj radnica však robia všetko preto, aby sa v nej rozprúdil život a darí sa im to. Vďaka premysleným architektonickým konceptom vznikajú zaujímavé riešenia, ktoré by tu pred tým asi miesto nemali. Okrem toho poteší aj milovníkov gastronómie - nájdete tu ponuku jedál takmer z celého sveta až po klasickú lokálnu kuchyňu.

7. Hobart

Novozélandské mesto mnoho ľudí vníma ako ospalý... Foto: Wikipedia.com/Barrylb
Hobart mesto Novozélandské mesto mnoho ľudí vníma ako ospalý prístav. V posledných rokoch sa však stáva cieľom zvyšujúceho sa počtu turistov. Je známy nielen svojimi kulinárskymi špecialitami, nedávno v ňom pribudlo Múzeum starého a nového umenia, ktoré si hneď získalo kultúrne založených ľudí.

8. Montréal

V Montréale sa stále niečo deje a preto sa... Foto: flog.pravda.sk/emcofoto
montreal mesto V Montréale sa stále niečo deje a preto sa turistom nezunuje ani po viacerých návštevách. V minulosti už získal viacero titulov, napríklad najlepšie mesto na život. Minulý rok turistov aj domácich potešilo otvorenie nového planetária Rio Tinto Alcan. Podľa Lonely Planet ľudia na ňom oceňujú tak kultúrne udalosti, ako aj prijateľné ceny.

9. Addis Ababa

Etiópska metropola sa rozvíja rýchlym tempom, a... Foto: Wikipedia.com/Vob08
Addis Abeba Etiópska metropola sa rozvíja rýchlym tempom, a ako sa hovorí, žije to v nej. Názov tohto ani nie storočného mesta v preklade znamená Nový kvet. Lonely Planet zvýrazňuje možnosť kultúrne sa vyžiť, dobre sa najesť a tiež dostať relatívne veľa za pomerne málo peňazí.

10. Puerto Iguazú

Puerto Iguazú je preslávené najmä fantastickými... Foto: Wikipedia.com/Betuca Buril from Brazil
Puerto Iguazu mesto Puerto Iguazú je preslávené najmä fantastickými vodopádmi, ktoré sa nachádzajú len kúsok od neho a preto sa stáva vyhľadávaným miestom. V Iguazú sa nájdu najlepšie hostely, kvalitné hotely aj spa. So stúpajúcim počtom turistov toto mesto naberá na atraktivite - ponúka stále viac možností na aktívny odpočinok a dobrodružstvo a je vyhľadávaným miestom oddychu pre celé rodiny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rok 2013 #top mestá #Lonely Planet