Český Krumlov pre turistov opravil dom Egona Schieleho

Český Krumlov tento rok otvorí verejnosti domček maliara Egona Schieleho. Okrem toho sa popri ďalších pamiatkach mesto môže pochváliť aj opravenou synagógou.

20.01.2014 06:00
schiele Foto:
Záhradný domček Egona Schieleho je zrekonštruovaný.
debata

Rekonštrukcia domčeka, ktorý je nalepený na skale pri Vltave, stála sedem miliónov korún. Bola financovaná z európskych fondov.

Svetovo preslávený maliar v domčeku žil niekoľko mesiacov v roku 1911. Návštevníkov podľa odborníkov osloví romantická atmosféra domčeka. O jeho opravu sa postaral Českokrumlovský rozvojový fond, ktorý je dcérskou spoločnosťou mesta. Objekt následne prenajal Egon Schiele Art Centre.

Eliška Kořičarová z Českomoravského rozvojového fondu dnes uviedla, že Schiele v domčeku vytvoril napríklad cyklus Mŕtve mesto. Objekt sa verejnosti otvorí v apríli. Zatiaľ slúži maliarom ako ateliér. Diela, ktorá tu vytvoria, budú v domčeku predstavené verejnosti. Ľudia budú môcť navštíviť aj kaviareň a uvidia repliky Schieleho nábytku.

Český Krumlov láka aj na ďalšie novinky. Vlani mesto otvorilo opravenú synagógu. Podľa starostu Dalibora Cardy sa tento rok návštevníkov mesta nedotknú žiadne významné rekonštrukcie. "Tie najpálčivejšie problémy sa nám už podarilo odstrániť, " uviedol Carda.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #Český Krumlov #Egon Schiele