Milovníci Paríža sa búria: Nechceme zámky zamilovaných

Na Moste umenia (Pont des Arts) sa Marylin bezvýsledne snaží nájsť na mreži voľné miestečko, kam by zavesila svoju zámku. Dievča, ktoré prišlo z Los Angeles do Paríža s dvoma bratrancami, sa nakoniec rozhodne svoju zámku pripevniť inam, píše agentúra AFP. "Nikdy by som neopustila Paríž, keby som tu nemohla svoju zámku zavesiť," vyhlasuje.

21.05.2014 06:00
pariz shutterstock Foto:
Zavesiť zámku na most a kľúč potom hodiť do vety má znamenať, že vzťah potrvá večne.
debata (5)

Zavesiť zámku na zábradlie tohto mosta vedúceho do Louvru a ospevovaného básnikmi a potom hodiť kľúč do vody na znamenie, že vzťah potrvá večne, je dnes súčasťou turistických atrakcií francúzskej metropoly. Epidémia zámok zamilovaných, šírená pármi túžiacimi spečatiť zväzok, kvitne na všetkých kontinentoch – v Nemecku, v Rusku, dokonca aj v Číne, ale predovšetkým v Taliansku. Na Most umenia dorazila v roku 2008.

Zámky už aj na Eiffelovke

Do roku 2010 bol tento jav síce len obmedzený, ale nakoniec tu bolo celých 150 metrov zábradlia pokrytých zámkami a ďalšie miesta pribúdajú. Arcibiskupský most, lávky Simone-de-Beauvoir, Léopold-Sedar-Senghor alebo mostík cez kanál Saint-Martin sú dnes vyzdobené tisíckami zámok. Nedávno sa dokonca objavilo štyridsať zámok na vrchole Eiffelovej veže.

"Je to ohavná a nebezpečná móda,“ usudzuje Američanka žijúca vo Francúzsku Lisa Taylorová-Huffová. Hyzdí to podľa nej skutočný Paríž a mení ho na Disneyland. Spolu so svojou priateľkou Lisou z New Yorku, ktorá býva v Paríži už tri roky, spísala v marci petíciu, v ktorej žiada radnicu, aby odstránila zámky, ktoré podľa nej ohrozujú bezpečnosť a kvalitu života obyvateľov. Podľa Taylorovej-Huffovej už petíciu podpísalo vyše 5-tisíc ľudí, z toho 70 percent Francúzov, predovšetkým Parížanov. "Radnica šesť rokov len mlčky prihliada a neberie ohľad na želanie Parížanov. Na prvom mieste stoja záujmy turistiky,“ vyhlasuje.

Znechutení Parížania

Mnohí miestni sú znechutení. "Most sa podobá smetiaku. Kým ich tu bolo len niekoľko, bolo to skôr sympatické, ale teraz je úplne zakrytý výhľad,“ hovorí mladý Parížan Guillaume. Lisa Taylorová-Huffová by dala postaviť veľkú mrežu vyhradenú pre zámky zamilovaných. "Napríklad na Marsovom poli. Je tam veľa miesta, dala by sa tam postaviť fontána, kam by sa hádzali kľúče. Tým by sa zároveň zabránilo znečisťovaniu Seiny,“ vysvetľuje.

Benoît Hartmann zo združenia Francúzsko, príroda a životné prostredie (FNE) na otázku týkajúcu sa škôd spôsobených prítomnosťou tisícov kľúčov v Seine vyjadruje predovšetkým obavy z plytvania. "Znečistenie je len čerešničkou na torte, problém tkvie predovšetkým v tom, že naša spoločnosť nemá zdravý vzťah k spotrebe,“ hovorí. Myslí si, že parížska radnica môže len ťažko niečo urobiť a spolieha sa skôr na to, že to ľudí postupne prestane baviť.

Rím za zámky pokutuje

V Ríme, ktorý bol touto módou zasiahnutý už pred siedmimi rokmi, je umiestňovanie zámok zakázané a za prestúpenie tohto zákazu čaká narušiteľa pokuta 50 eur. Paríž nemieni na nič také pristúpiť, pretože si žiarlivo stráži svoju povesť romantického mesta. Úrady sa uspokojujú s tým, že pravidelne obmieňajú poškodené časti zábradlia na Moste umenia a vraj uvažujú o tom, ako vytvoriť novú formu "dôkazu lásky“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Eiffelovka #Louvre #zámky zamilovaných #Pont des Arts