Kam na víkend: Krížová cesta naživo

Dve emotívne silné udalosti Veľkej noci - Poslednú večeru a Živú krížovú cestu môžu diváci vidieť naživo 1. a 3. apríla v Prešove na pešej zóne.

28.03.2015 05:00
Prešov Foto:
Krížová cesta naživo - v Prešove.
debata (1)

Ježiš bude súdený a odsúdený, prejde svoju krížovú cestu so všetkými jej zastaveniami, bude ukrižovaný a jeho telo bude sňaté z kríža a napokon uložené do hrobu v autentickom predstavení.

Udalosti veľkonočného týždňa znamenajú pre veriacich kresťanov najväčší sviatok v roku. Do Prešova už piaty raz prichádzajú stovky divákov z celého regiónu, aby si pozreli autentické stvárnenie Poslednej večere a Krížovej cesty so všetkými jej zastaveniami. „Sú to emotívne silné udalosti, ktoré pripomínajú posolstvo Veľkej noci,“ vysvetľuje hovorkyňa primátorky Prešova Veronika Kmetóny Gazdová Účinkujúcimi sú dobrovoľníci z farnosti Nižná Šebastová a organizačne podujatie zastrešuje mesto Prešov.

V stredu 1. apríla o 17. hodine sa pred Konkatedrálou svätého Mikuláša odohrajú udalosti poslednej večere Ježiša Krista s učeníkmi a na Veľký piatok o 10. hodine sa pred budovou Mestského úradu začne súd s Ježišom Kristom, vedený Pilátom Pontským. Ježiš bude súdený a odsúdený, prejde svoju krížovú cestu so všetkými jej zastaveniami, bude ukrižovaný a jeho telo bude sňaté z kríža a uložené do hrobu. Všetko sa odohrá na pešej zóne v centre mesta, kadiaľ bude postupovať sprievod až k Záhrade umenia.

Neopakovateľná atmosféra Živej krížovej cesty v čase veľkonočných sviatkov umocňuje vo veriacich duchovné prežívanie veľkonočných sviatkov, prináša im nový pohľad na udalosti Veľkej noci. Pôsobivé divadlo však priťahuje aj ľudí, ktorí nie sú veriaci. „Je to veľmi realistické podanie, ktorým sme chceli osloviť všetkých. Je to plne hraná forma krížovej cesty a pre nás je aj jej hranie modlitbou, len v inej ako tradičnej forme, " vysvetľuje Miroslava Martonová z farnosti Nižná Šebastová. Účinkujúci, ktorých je pri Poslednej večeri asi dvadsať a pri Živej krížovej ceste štyridsať až päťdesiat, sú v rôznom veku, rovnako ako diváci. Nemôžu však byť niektoré scény Krížovej cesty pre deti príliš naturalistické? "Nechávame na rodičoch, aby posúdili, pri ktorých zastaveniach je lepšie, aby dieťaťu radšej odvrátili zrak, podľa veku a vyspelosti,“ dodáva Miroslava Martonová.

Divadlo vraj vyvolalo aj zopár negatívnych reakcií, ale stovky návštevníkov, ktorí boli jeho divákmi počas minulých rokov, svedčia skôr o kladnom prijatí takejto formy slávenia sviatku Veľkej noci. „Každoročne si Živú krížovú cestu príde pozrieť vyše štyritisíc divákov z celého regiónu,“ potvrdzuje hovorkyňa primátorky.

Podľa štrnástich zastavení Krížovej cesty bude Ježiš znova odsúdený na smrť, vezme na svoje plecia kríž, bude pod ním padať, stretne sa so svojou matkou, Šimon mu bude pomáhať niesť kríž a Veronika mu podá šatku, druhý raz pod krížom padne a napomenie plačúce ženy. Padne aj tretíkrát. Vyzlečú mu šaty a pribijú ho na kríž. Bude na kríži zomierať až ho napokon snímu a jeho telo uložia do hrobu. S vierou, aby cena jeho smrti nebola zbytočná.

Kam za zábavou

28. marca, sobota
Banská Bystrica: veľkonočné trhy, Nám SNP, do 1. 4.
Bratislava: Staromestské veľkonočné trhy, Veľkonočný farmársky trh vo Fresh Markete, Tomášikova ul., 8. h – 16. h
Brezno: sviatky jari v Horehronskom múzeu, veľkonočná výstava spojená s predajom, 8. h – 16. h, do 1. 4.
Komárno: výstava Krehké zázraky, Podunajské múzeum, Zichyho palác, do 17. 4.
Košice: Zimomravenie – rodinný festival, program na pódiu, veľká pátracia rodinné hra, zábavné prehliadky múzeí, Historická radnica, Hlavná ul., 10. h – 17.h
Myjava: Veľkonočné inšpirácie, výstava, KD Samka Dudíka, 9. h – 17. h, do 1. 4.
Ružomberok: Noc bojovníkov – šou, zápasy kultúrne vystúpenia, efekty, športová hala Koniareň
Stará Bystrica: Veľkonočné inšpirácie – výstava kysuckých remeselníkov spojená s predajom, Galéria Pod orlojom, do 31. 4.
Trenčín: Veľkonočný remeselný jarmok, Mierové nám., do 1. 4.
Trnava: kurz zdobenia kraslíc, Západoslovenské múzeum, 14. h
Žilina: veľkonočný Malý trh – produkty pestovateľov, chovateľov, domácich výrobcov aj kutilov, Stanica-Záriečie

29. marca, nedeľa

Martin: Veľká noc na dedine – ukážky veľkonočných zvykov, zdobenie kraslíc, šibačka, oblievačka, Múzeum slovenskej dediny
Nitra: Sviatky jari, OC Mlyny, 16. h
Trnava: Na kvetnú nedzelu – vynášanie Moreny, Letečkovanie, workshopy pletenia šibákov, výroby veľkonočných ozdôb, zdobenia vajec, kino Hviezda, Ružový part, CVČ Kálokagatia, od 15. h

1. apríla, streda

Bratislava: bublifukovanie – neformálna prechádzka s bublinami, Hviezdoslavovo nám., 16.30 h Zvolen: veľkonočné trhy na námestí, aj 2.4.

2. apríla, štvrtok

Bojnice: Veľkonočné prechádzky Bojnickým zámkom, otvorené 10. h – 15. h, na Veľký piatok, Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu 10. h – 16. h, na Veľkonočný pondelok 10. h – 15. h

3. apríla, piatok

Beckov: sviatky jari na hrade do 6,4. -ukážky tradičných ľudových remesiel- košikár, kováč, medovnikárka, čipkárka, krasličiarka a ďalší, v nedeľu a v pondelok detské súťaže v hľadaní a zdobení kraslíc a pletení korbáčov za sladké odmeny.
Častá: Jarné slávnosti na hrade Červený Kameň, stredoveké trhy, veľkonočné tradície, 9. h – 16. h, do 6. 4.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Krížová cesta