Oltár Majstra Pavla v Levoči zreštaurovali, teraz vydrží aj sto rokov

Oblastný reštaurátorský ateliér (ORA) v Levoči ukončil po troch rokoch rekonštrukčné práce na hlavnom oltári v Chráme sv. Jakuba v Levoči. „Posledná večera bola vsunutá späť do oltárneho predelu v predveľkonočnom týždni. Bolo však potrebné dokončiť určitú časť architektúry priamo na mieste,“ informoval Ivan Tkáč, vedúci ORA.

11.05.2015 07:00
Levoča, Námestie Majstra Pavla Foto:
Levoča, Námestie Majstra Pavla
debata

Teplotné podmienky v kostole umožnili všetky práce ukončiť neskôr, ako bolo plánované. Oltár je od mája opäť prístupný verejnosti a súčasnú podobu by si podľa Tkáča mohol zachovať pri priaznivých podmienkach aj storočie.

S prácami na neskorogotickom oltári Majstra Pavla v Levoči začal ateliér v roku 2012.

Priebežne na nich pracovalo dvanásť ľudí a rozdelené boli do troch etáp. Podľa Tkáča prešiel oltár komplexnou rekonštrukciou naposledy pred viac ako päťdesiatimi rokmi a terajšie výsledky práce by mali slúžiť minimálne 50 rokov.

Reštaurácia vzácneho diela vyšla na takmer 300-tisíc eur.

„Vo výške 80-tisíc eur ich financoval rímskokatolícky úrad v Levoči, všetky zvyšné práce boli financované v plnej miere nadáciou Messerschmitt Stiftung. Pri realizácii prác neboli použité žiadne finančné prostriedky zo štátu ani ministerstva kultúry či mesta Levoča,“ povedal Tkáč.

Po ukončení prác nasledovalo ich vyhodnotenie Pamiatkovým úradom (PU) v Prešove. Skontrolovať ich prišiel aj zástupca nemeckej nadácie, ktorý je bývalým riaditeľom pamiatkového ústavu v bavorskom Mníchove.

„Kontrolovali, či boli dodržané všetky postupy, aby sa zachovalo čo najviac z autenticity obrazu,“ vysvetlil riaditeľ ORA. Oltár by mal byť verejnosti oficiálne predstavený 6. júna 2015 počas slávnostnej svätej omše v Chráme sv. Jakuba.

Pri tejto príležitosti by malo v rovnaký deň zasadať aj slávnostné mestské zastupiteľstvo. Jeho súčasťou bude aj prezentácia a uvedenie do života novej publikácie.

„Prinesie nové poznatky spojené s reštaurovaním. Bude sa skladať z časti venovanej gotickým oltárom na Spiši a druhú časť bude tvoriť práve reštaurovanie oltára,“ vysvetlil Tkáč. Naposledy vznikla podobná publikácia v roku 1963.

„Bude to výber takých gotických oltárov, na ktorých bol zaznamenaný najmenší zásah od obdobia ich vzniku, ktoré nie sú ani barokizované. Bude to určite zaujímavé, Spiš sa opäť dostane do povedomia Európy,“ dodal riaditeľ ORA. Kniha sa momentálne pripravuje na tlač.

debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #Levoča #oltár #reštaurátor