Paradajky vo vzduchu aj pod nohami – v Španielsku sa ohadzovali už po 70. raz

Španielske mestečko Bunol neďaleko Valencie v stredu zažilo vrchol turistickej sezóny vďaka festivalu La Tomatina - obrej paradajkovej bitke, počas ktorej sa v uliciach postupne rozprsklo 150 ton zrelých paradajok.

26.08.2015 17:20
La Tomatina, paradajky, paradajková bitka,... Foto: ,
Paradajková bitka
debata

Kuriózne zábavná akcia tento rok vstúpila už do 70. ročníka a má také renomé, že vedenie mesta muselo obmedziť počet účastníkov. Tento rok predalo 17 000 vstupeniek bojachtivým turistom, do paradajkových prestreliek sa však mohlo zapojiť aj 5 000 miestnych obyvateľov, uviedla agentúra AFP.

Asi hodinové zápolenie vypuklo úderom jedenástej hodiny po prejave starostu Rafaela Péreza. Potom sa ľudia vrhli na sedem kamiónov plných paradajok a ulice, telá i tváre bojovníkov sa postupne farbili do červena. Ako každoročne, mnoho účastníkov vyrazilo do bitky v plavkách a s potápačskými okuliarmi.

Paradajková bitka
Paradajková bitka
+3Paradajková bitka

Slávnosť, ktorú ľudia vnímajú ako zábavnú recesiu, má korene v roku 1945. Vtedy sa vraj odohrala šarvátka, pri ktorej po sebe miestni mladí začali hádzať paradajky. Až do roku 1957 sa mohutné paradajkové bitky odohrávali nelegálne a často ich ukončila až polícia. Teraz ale Španielsko Tomatinu propaguje ako turistickú atrakciu.

Vstup na akciu sa od roku 2013 platí a k dispozícii je iba obmedzený počet lístkov za 10 eur. Mesto sa rozhodlo festival zmenšiť kvôli bezpečnosti, pretože minulé roky sa počet paradajkových bojovníkov šplhal až ku 45 000, čo bolo podľa polície neúnosné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #paradajky