Peking sa ponoril do rekordného smogu, vyjsť z domu je riskantné

Peking a ďalšie mestá na severe Číny v pondelok zahalil smog, ktorý dosiahol v rámci tohto roka rekordnú hustotu. Úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali z domovov. Kritické znečistenie ovzdušia Čínu postihlo v deň, keď v Paríži začína konferencia OSN o klimatických zmenách, z ktorej by mala vzísť nová dohoda o znižovaní emisií skleníkových plynov, pripomenula agentúra AFP.

30.11.2015 14:00
Čína, Peking, smog, znečistenie ovzdušia, rúška, Foto: ,
Peking sužuje rekordne hustý smog.
debata

Čínske hlavné mesto, kde už nastúpili zimné teploty pohybujúce sa okolo bodu mrazu, je zahalené nepreniknuteľnou smogovou pokrývkou, ktorá silno páchne po uhlí. Hustota znečisťujúcich častíc dosahuje viac než dvadsaťnásobok toho, čo ako bezpečné stanovuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Počas dňa ešte toto zaznamenané množstvo stúpalo.

Pekinčania nosia rúška, úrady im odporúčali... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, Peking, smog, znečistenie ovzdušia, rúška, Pekinčania nosia rúška, úrady im odporúčali úplne ostať doma.

Podľa WHO by nemala hustota prachových mikročastíc presahovať 25 mikrogramov na meter kubický. Americké veľvyslanectvo v Pekingu však oznámilo, že zaznamenalo koncentráciu 570 mikrogramov na meter kubický. Popoludní sa táto hodnota podľa ambasády zvýšila na 625 mikrogramov na meter kubický. Rovnako čínske úrady uviedli, že popoludňajšia koncentrácia prekročila hustotu 600 mikrogramov.

V susednej provincii Che-pej sa hustota častíc, ktoré dokážu preniknúť veľmi hlboko do pľúc, pohybuje okolo 500 mikrogramov na meter kubický.

Úrady vydali seriózne... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, Peking, smog, znečistenie ovzdušia, rúška, Úrady vydali seriózne "oranžové" varovanie - druhé najvyššie zo štyroch nebezpečných stupňov znečistenia. Školy zrušili všetky vonkajšie aktivity a znečisťujúce továrne dostali výzvu, aby zredukovali svoje produkcie.

Čína je najväčším svetovým producentom i spotrebiteľom uhlia, a je tiež najväčším producentom skleníkových plynov. Práve preto by mala hrať na parížskej konferencii kľúčovú úlohu.

Na pondelkovom otvorení konferencie mali prejav hlavy štátov a vlád zúčastnených krajín vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu alebo čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #smog #Peking #znečistenie ovzdušia