Spiš sa zahaľuje do vianočného šatu, príde aj Mikuláš (prehľad miest)

V niektorých mestách na Spiši bude počas vianočných sviatkov svetelná výzdoba klasická, v iných pribudnú aj nové dekorácie, Mikuláš príde do jednotlivých miest postupne, mestá pozývajú deti, aby sa prišli zabaviť, v deň jeho príchodu rozsvietia aj vianočnú výzdobu na hlavných námestiach či priľahlých uliciach.

04.12.2015 14:00
debata (1)

Stará Ľubovňa sa rozžiari na Námestí sv. Mikuláša

V Starej Ľubovni ostáva vianočná výzdoba rovnaká ako predchádzajúce roky. „Pribudnú dve svietiace dekorácie, a to na kruhovom objazde a v parku na Námestí generála Štefánika,“ informoval primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. Výzdoba bude situovaná na Námestí sv. Mikuláša, na pešej zóne a v spomínanom parku.

Na námestí v centre mesta bude približne 30 svetelných reťazí a dekorácií na stĺpoch verejného osvetlenia, vianočný stromček a svietiaca fontána. „Do výzdoby mesto investuje podľa svojich možností, v tomto roku je to šesťtisíc eur,“ uviedol primátor.

Vianočný stromček s výzdobou bude rozsvietený v nedeľu 6. decembra počas slávnosti príchodu Mikuláša. Tá sa bude po prvýkrát odohrávať v parku na Námestí gen. Štefánika. Vianočná výzdoba bude v meste až do druhej polovice januára.

V Levoči bude výzdoba najmä v centre

Levoča sa rozsvieti vianočnými motívmi v sobotu 5. decembra s príchodom Mikuláša o 17:00 k radnici. Výzdoba bude inštalovaná hlavne v centre mesta, ale rozsvietia sa aj vianočné stromčeky v mestských častiach. Bude mať podobu ako v predošlých rokoch.

Ako uviedol Kamil Tomčofčík z marketingového oddelenia mesta, samospráva do výzdoby pre racionalizačné opatrenia a spoluúčasť na projekte obnovy verejného osvetlenia v Levoči v tomto roku neinvestovala.

Spišská Nová Ves privíta betlehem

Viac ako 254 kusov vianočnej výzdoby bude zdobiť mesto Spišská Nová Ves, s ich montážou začalo mesto ešte 21. novembra, demontovať ju bude po sviatku Troch kráľov. „Mesto zabezpečuje okrem výzdoby centra aj vianočnú výzdobu na sídliskách. Ročne investuje na montáž, demontáž a údržbu vianočnej výzdoby 15-tisíc eur,“ prezradil Juraj Sad, vedúci oddelenia komunálneho servisu.

Inštalovaný bude aj drevený betlehem so sochami v životnej veľkosti. Mesto pripravuje na Vianoce pestrý program, Mikuláš príde do mesta 7. decembra a v rámci tohto podujatia sa uskutoční aj Mikulášska zábava.

Poprad doplnil svetlá

Mesto Poprad v tomto roku rozširuje vianočnú výzdobu, jej súčasťou by mala byť nová svetelná hviezdna brána za 8,5 tisíca eur. Ako povedal popradský primátor Jozef Švagerko, vyzdobená by po novom mala byť aj pešia zóna Mnoheľovej ulice, ktorá vedie od stanice popri konkatedrále do centra. Desať stromov, ktoré ju lemujú, by malo byť vyzdobených svetelnými reťazami.

Podľa samosprávy bolo zároveň potrebné doplniť a vymeniť svetelné reťaze na Námestí svätého Egídia, keďže niektoré z nich boli poškodené rozpínaním stromov alebo ich zničili vandali, či skončili svoju životnosť. Podľa mesta ide o investície vo výške 11,5 tisíca eur.

Vianočná výzdoba bude ako každý rok, rozsvietená počas príchodu Mikuláša. Ten je naplánovaný na piatok 4. decembra o 17:00. Mesto bude vianočnou výzdobou vyzdobené o týždeň dlhšie ako v minulosti, ostane na námestí až do 13. januára.

V Kežmarku zasvietia cencúle

Každý rok postupne dopĺňať vianočnú výzdobu o ďalšie prvky a rozširovať ju aj na širšie centrum. Takýto plán mesta Kežmarok prezradila jeho komunikačná manažérka Zuzana Šlosárová. Tohtoročná vianočná výzdoba bude v centre mesta pozostávať z vianočného stromčeka vedľa tribúny, výzdoby radnice, Reduty a vstupu do hradu, stromoradia líp na Hlavnom námestí, Hradnom námestí, Ulici Dr. Alexandra a na Hviezdoslavovej u­lici.

V parku vedľa radnice bude umiestnený svietiaci kužeľ. Pribudne nový svetelný prvok v kruhu osvetlenia pred vstupom do radnice a výzdoba centrálneho stĺpa pri radnici, informovala Šlosárová. Výzdobu tvoria prevažne svetelné led reťaze, cencúle na strome a na zábradlí radnice svetelný záves. Montáž, demontáž a zakúpenie nových reťazí samosprávu stojí 10-tisíc eur. Mesto rozsvieti svoju výzdobu v nedeľu 6. decembra počas príchodu Mikuláša.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spiš #Mikuláš #Vianočná výzdoba #vianočná dekorácia