Vianočná romantika v Poprade: mesto ponúka prehliadky kostolov

Mestská informačná kancelária mesta Poprad pripravila na december bezplatné vianočné prehliadky gotického rímskokatolíckeho Kostola svätého Egídia a Kostola Svätej Trojice evanjelickej cirkvi a. v.

14.12.2015 15:00
debata

Bezplatné prehliadky sa konajú od 7. decembra a potrvajú až do 6. januára 2016, od pondelka do piatka, a to v časoch o 14:00 a 16:00. Ako ďalej informoval komunikačný manažér mesta Marián Galajda, zraz záujemcov o prehliadku bude vždy v Mestskej informačnej kancelárii Poprad.

V prípade záujmu o individuálnu prehliadku kostola v iných časoch je potrebné kontaktovať informačnú kanceláriu vopred, podmienkou je minimálny počet päť osôb. Prehliadka kostola nie je možná v čase konania bohoslužieb.

Poprad sa má čím chváliť

Kostol sv. Egídia je najcennejšou historickou pamiatkou, ktorá sa nachádza v strede Popradu. Podľa legendy stála kedysi na jeho mieste, uprostred obrovských lesov, pútnická Kaplnka svätého Egídia.

K severnej stene lode kostola bola kedysi pristavaná Kaplnka svätého Valentína, patróna všetkých zamilovaných. Dnes už však neexistuje. Vznik kostola je datovaný do druhej polovice 13. storočia.

V dávnej minulosti bol kostol konsekrovaný, o čom svedčia znaky posvätného pomazania stola hlavného oltára a dreva kríža na stenách kostola. Kostol má za sebou niekoľko úprav, v rokoch 1994 – 1998 bola reštaurovaná loď chrámu a ranogotický portál pri južnom vstupe do kostola. V roku 2008 bol do zrekonštruovanej barokovej skrine z 18. storočia vstavaný organ.

Reštaurovanie kostola pomohlo odkryť súbor nádherných stredovekých nástenných malieb. Od roku 1998 sa v kostole opäť konajú bohoslužby, aktuálne vždy v pondelok až piatok o 12:00 a každú nedeľu o 6:00 a 17:00.

Informácie vo sviatočnom režime

Kostol evanjelickej cirkvi a. v. bol postavený v rokoch 1829 až 1834 v klasicis­tickom štýle podľa projektov Jána Fabriciho. Klasicistický oltár postavili okolo roku 1838. V kostole sa nachádza náhrobná doska kňaza, náboženského spisovateľa a šľachtica Ondreja Fabriciho z roku 1830, ktorý v Poprade pôsobil 41 rokov.

Mestská informačná kancelária sa pripravuje na vianočný režim, svoje služby ponúkne návštevníkom aj 24. decembra, a to od 9:00 do 12:00. Počas ďalších dvoch sviatočných dní bude zatvorená. V posledný deň v roku 31. decembra bude otvorená rovnako ako na Štedrý deň, 1. a 6. januára bude zatvorená.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #prehliadky #kostoly