Florencia dala graffiti rázne stop! Turisti už zanechajú odkaz iba na tablete

Úrady v talianskej Florencii sa už nemohli pozerať na to, ako milióny turistov ničia múry Giottovej zvonice. Napadlo im, že vytvoria unikátnu aplikáciu pre tablety, ktorá návštevníkom umožní zanechávať odkazy alebo maľby, bez toho, aby pamiatku poškodzovali.

29.03.2016 07:00
Florencia, Taliansko Foto:
Florencia
debata

„Vitajte v Giottovej zvonici! Toto majstrovské dielo sa nám zachovalo po celé stáročia, všetky graffiti na stenách budú okamžite odstránené. Pokiaľ však zanecháte svoj odkaz pomocou tabletu, uchováme ho navždy, ako umelecké dielo,“ tak teraz vítajú návštevníkov, ktorí stúpajú na zvonicu, aby obdivovali úžasný výhľad na florentskú katedrálu Santa Maria del Fiore.

Po stáročia boli múry zvonice zo 14. storočia svedkom generácií turistov, ktorí tam zanechávali milióny odkazov, či už milostných či iných, a tiež kresieb.

„Pred tromi mesiacmi, keď sme začali čistiť múry, čo sa nikdy predtým nerobilo, položili sme si otázku, ako to urobiť, aby návštevníci našu prácu v krátkom čase nezmarili,“ hovorí Alice Filipponiová, ktorá má na starosti sociálne siete Opera Duomo, laickej organizácie poverenej správou najvzácnejších častí florentskej katedrály.

„Zvonica bola neuveriteľne zničená a špinavá,“ potvrdzuje architektka Beatrice Agostiniová, ktorá má na starosti údržbu a reštaurátorské práce. Zasiahnutý je mramor, kameň, drevo i tehly.

Filipponiovú napadlo vytvoriť aplikáciu, ktorá by umožňovala návštevníkovi zvoliť si podklad (mramor, kameň), farbu a nástroj, ktorý chce použiť (štetec, aerosólovú bombu), aby zanechal virtuálny odkaz alebo kresbu. Táto aplikácia nazvaná Autograph je úplnou novinkou, hovorí mladá žena, ktorá ju sama vymyslela a dúfa, že ju predá ďalším pamiatkam ohrozeným turistami.

V prvom, treťom a štvrtom podlaží zvonice sú inštalované tri tablety napojené na internetové stránky, kde sa zhromažďujú všetky odkazy. Počas jediného týždňa sa tak zišlo viac ako 700 virtuálnych graffiti, upozorňuje agentúra AFP.

Rovnako, ako na naozajstných múroch, je tu veľa milostných odkazov (S láskou z cesty, ktorú by som bol tak rád uskutočnil s tebou, Gisela a Otavio) alebo mierových posolstviev (Peace for Venezuela), či úplne banálnych nápisov ako Bol tu Pietro.

Každoročne sa všetky tieto odkazy zoskupia a vytlačia a potom odovzdajú do archívov Duomo, rovnako ako všetky dokumenty vzťahujúce sa k florentskej katedrále za posledných sedem storočí. Ako sú napríklad tie, podľa ktorých bol najatý architekt Filippo Brunelleschi, aby postavil kupolu katedrály Santa Maria del Fiore, alebo krstné listy cestovateľov a objaviteľa Ameriga Vespucciho alebo Lisy Gherardiniovej, považované za model pre obraz Leonarda da Vinciho Mona Lisa.

„Naším cieľom je upozorniť turistov na vandalizmus a zároveň im dať možnosť zanechať tu posolstvo, večnú stopu po ich návšteve, bez toho aby sa pritom pamiatka poškodzovala,“ uvádza Opera del Duomo vo svojom vyhlásení.

Graffiti boli hrozbou pre túto pamiatku a ich odstraňovanie bolo veľmi drahé. Čistenie stien zvonice umožnilo zmazať väčšinu tých, ktoré boli namaľované, ale to, čo bolo do kameňa vyryté, aj napriek starostlivej reštaurácii vidieť doteraz.

Začiatkom budúceho roka sa má očistiť Bruneleschiho kupola, ktorú tiež poškodili tisíce graffiti, a aj tu sa nainštalujú tablety s programom Autograph.

debata chyba
Viac na túto tému: #florencia #graffiti